Enligt vittnen ska mamman ha varit upptagen med sin mobil. Foto: Mostphotos Foto: Mostphotos

Mamma kollade mobilen och krockade – åtalas

En mamma med ett litet barn i bilen körde så vingligt att hon till slut körde av vägen och krockade. Enligt vittnen ska hon sagt att hon varit upptagen med sin mobil, men kvinnan nekar till brott.

  • Publicerad 10:59, 28 aug 2018

Den unga mamman använde sin mobiltelefon eller var på annat sätt ”mer än tillfälligt ouppmärksam på sin körning”. Det gjorde att hon vinglade över vägbanorna, var nära att köra in i sidan på en medtrafikant och till slut körde av vägen och krockade med en lyktstolpe.

Allt enligt åklagaren som åtalat kvinnan för vårdslöshet i trafik.

Spädbarn i bilen

Händelsen inträffade i slutet av september förra året, på norrortsleden I Österåker, mellan Rosenkälla och Arningeleden.

Mamman var på väg med sitt lilla barn från Åkersberga när en annan bilist bakom la märke till att hon körde mycket vingligt och bestämde sig för att köra om.

I samband omkörningen ska mammans bil vinglat så kraftigt att hon körde av vägen och in i en lyktstolpe. Delar av lyktstolpen föll på den andra bilen och ytterligare en bil körde på delar av stolpen och fick punktering.

Enligt både föraren som kört om och räddningsledaren på plats ska mamman efteråt sagt att hon höll på med sin mobil när olyckan inträffade. I polisförhör säger mamman att hon inte minns det.

Mamman minns inte

Spädbarnet fick glassplitter på sig, men klarade sig utan skador. Mamman fördes efter olyckan till Danderyds sjukhus med smärtor i ryggen.

Påföljden för vårdslöshet i trafik är böter. Om brottet bedöms vara grovt kan man dömas till uppemot två års fängelse.