Oscar Linnér kommer att göra allt han kan för att vinna derbyt på söndag. Foto: Therese Jahnson

Målvakten Oscar Linnér tror på seger

AIK:s målvakt, Oscar Linnér är förberedd inför det Allsvenska toppmötet mellan AIK och Hammarby på söndag. Superderbyt som kommer att locka rekordpublik på Friends Arena.

  • Publicerad 14:46, 20 sep 2018

På söndag spelas det slutsålda derbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena och det är mycket som står på spel. Publikrekord, rivaliteten mellan fansen men inte minst tre poäng i jakten på det Allsvenska guldet.

AIK:s målvakt Oscar Linnér som bor i Stocksund har gjort en bra säsong även om han varit skadad en del. Och han är väl förberedd inför den heta matchen.

– Det känns bra. Vi är i en rolig del av säsongen och har satt oss själva i ett bra utgångsläge genom hårt jobb som gör att vi förtjänar den tabellposition som vi har. Vi går in i den här matchen med en stark tro på oss själva och en stark tro på att vi kan gå vinnande ur matchen.

Förlust senast för AIK

AIK förlorade den senaste matchen mot Norrköping borta och Hammarby hade slagläge att komma ikapp i tabellen. Men söderlaget spelade oavgjort borta mot Sirius, något Oscar Linnér inte hade något emot.

– Självklart inte. Vi måste göra vårt, det är det vi fokuserar på. Att träna bra och försöka prestera på matcher. Sedan är det självklart välkommet att få hjälp av de andra lagen som kan underlätta för oss. Så absolut, det var ett bra resultat för vår del.

Linnér bidragit till att AIK släppt in minst mål i hela serien, 13 mål på 21 matcher, vilket är en bidragande anledning till att AIK toppar serien.

– Jag har varit skadad lite under säsongen. Jag har släppt in 6 mål på 14 matcher vilket självklart är ett bra kvitto att vi jobbar på rätt sätt. Dels att vi jobbar rätt som ett kollektiv och släpper in lite mål och dels att jag jobbar rätt i målvaktsträningen och kan göra matchavgörande räddningar och släppa in få mål. Det är målet med mitt spel, att hålla tätt bakåt.

Slutsålt på Friends

Samtliga 49 115 biljetter är sålda till matchen och i och med tabelläget kommer fansen dessutom att vara taggade. Något som kommer att märkas av på planen men enligt Linnér har Gnaget en plan för det.

– Varje match är en annorlunda match och kräver olika typer att taktiskt förberedelse. Det är skillnad på att möta ett topplag i tabellen mot att möta ett bottenlag, man förbereder sig olika. Vi förebredder oss för att möta ett bra fotbollslag och har som alltid försökt hitta en matchplan som vi tror ska kunna vinna matchen och vi är tränade för att följa den.

Mycket folk och högt publiktryck kan både höja och sänka spelares prestationer men Linnér menar att AIK är vana vid högt publiktryck.

– Självklart kommer det vara en häftig inramning. Det känns inspirerande att tillsammans få gå in i den här matchen och få handskas med den här uppgiften. Såklart en väldigt rolig match för både stockholmsfotbollen men även för hela fotbollssverige att den här typen av matcher blir av.

Sedan säger han att alla matcher är lika mycket värda.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det att det är tre poäng som står på spel i den här matchen precis som det kommer att vara i matchen efter. Vi förbereder oss för att vi ska spela en viktig fotbollsmatch och det kommer vi att göra till alla matcher resten av säsongen.

Vi förbereder oss för att vi ska spela en viktig fotbollsmatch och det kommer vi att göra till alla matcher resten av säsongen

Oscar Linnér

I det senaste Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården fick matchen skjutas upp efter att en bengal kastades mot sittplatspubliken. Linnér menar att man som spelare måste koppla bort allt som inte händer på planen.

– Vi som ska spela den här den matchen är vana med ett högt publiktryck. AIK har ett högt publiktryck och vi har spelat Stockholmsderbyn förut och andra typer av stormatcher så vi är förberedda på hur stämningen och inramningen kommer att vara och vi har visat förut att vi kan hantera det. Vi ska inte ändra på något där utan bara göra som vi har gjort i tidigare matcher och under de 90 minuter som matchen spelas bortse från det som händer runt omkring vilket vi är ganska bra på att göra så det ska bli bra.

Vad tror du att det blir i matchen?

– Tror gör man i kyrkan, höll jag på att säga, men vi förebredder oss så gott vi kan för att vinna matchen.