Råcksta. Den 28 augusti avled en ung kvinna efter att ha blivit skjuten till döds i en lägenhet i Råcksta. Foto: Mikael Andersson

Måltavlan i Råckstamordet fortsatt häktad

I slutet av augusti skakades hela Råcksta när en 18-årig kvinna sköts till döds i en lägenhet. Några dagar senare skedde ännu en skjutning i Nacka. Måltavlan var hennes 33-årige man. Två månader senare har ännu ingen gripits för skjutningarna.

  • Publicerad 16:47, 31 okt 2019

Klockan var halv två på natten till den 28 augusti i år när boende i Råcksta vaknade av skottlossning. Flera gärningspersoner sköt med automatvapen rakt in i en lägenhet. När polis kom till platsen hittades en 18-årig kvinna svårt skadad i lägenheten. Hon avled senare av sina skador.

Kvinna död efter skjutning i Råcksta

Enligt Ville Paloheimo, spaningsledare på polisen, rör det sig om minst två personer som sköt mot bostaden i Råcksta.

– Sedan fanns det även en väntande bil som vi tror att det satt en chaufför i, säger han.

Elva dagar senare kom ett nytt larm om en skottlossning i Stockholm. Den här gången mot en taxibil i Nacka. Där skadades en taxichaufför och en student i en bostad i närheten.

Ingen av dem var måltavlor för skotten.

Två män skadade vid skottlossning i Sickla

I bägge skjutningarna tror polisen att måltavlan ska ha varit en 33-årig man, med en lång kriminell bakgrund. Han var gift med den unga kvinnan som mördades i Råcksta.

33-åringen klarade sig oskadd i båda fallen.

Ville Paloheimo tror att det rör sig om grovt kriminella personer som är ute efter 33-åringen, som släpptes ur fängelset i april tidigare i år. Han hade då avtjänat ett fängelsestraff för bland annat narkotikabrott, grov misshandel och rån.

– Jag tror att det har blivit en del konflikter kring honom sedan han släpptes. Det handlar om positionering i den kriminella kretsen kring honom. Det är, som det brukar vara, en maktkamp om den kriminella auktoriteten.

Och 33-åringen är en kriminell auktoritet?

– Ja, det kan man säga. Han har ett rykte om sig i den kriminella världen att vara en person att räkna med i den branschen.

Skjutning i Nacka kopplas till Råckstamordet

Förlängd åtalstid

Enligt Ville Paloheimo handlar konflikten om att göra anspråk på makt i vissa kriminella grupperingar.

– Man vågar inte konfrontera personen med ett handeldvapen utan står på avstånd och skjuter med ett automatvapen. Det är väldigt svårt att träffa på det sättet, och risken är stor att träffa andra, vilket man också har gjort. Det är ett otroligt fegt tillvägagångssätt.

Trots att 33-åringen varit utsatt för mordförsök två gånger, har han inte velat ta emot något polisskydd.

– Det är inte så vanligt i kriminella kretsar att man vill ha det, säger Ville Paloheimo.

Polisen har inte kunnat utföra några åtgärder mot honom, eftersom mannen inte varit misstänkt för något brott. Tills nu.

Den 18 oktober häktades nämligen mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott i Brandbergen, Haninge. Åtal mot mannen skulle ha väckts den 31 oktober, men nu har kammaråklagaren Mikael Carlsson begärt om att få förlängd tid för åtalsväckande.

– Den främsta orsaken är att undersökningen av det beslagtagna vapnet inte är färdigt. Den nya åtalstiden är 14 november, säger Mikael Carlsson.

Ingen gripen

Enligt Ville Paloheimo kan anledningen till att 33-åringen införskaffade sig ett vapen vara för att skydda sig eller för att hämnas.

– Vi har hela tiden befarat att det ska hända igen eftersom man inte lyckats slutföra mordförsöken mot honom, och det har funnits en oro för fara för tredje part. Att han nu är häktad innebär att risken minskar, säger Ville Paloheimo.

Trots att det har gått två månader sedan mordet är adressen i Råcksta fortfarande avspärrad. Enligt åklagaren Maria Hävermark, som leder förundersökningen om mordet i Råcksta, beror det på att de inte är klara med de tekniska undersökningarna.

– Senast förra veckan var vi där för att mäta och filma hur det ser ut i vissa ljusförhållanden, när lampor är tända och hur man ser in i lägenheten, säger hon.

I dagsläget finns fortfarande ingen gripen för de båda skjutningarna. Under torsdagskvällen ska brotten tas upp i teveprogrammet Efterlyst, vilket polisen hoppas kan leda till tips från allmänheten.

– Det ska visas bilder på kläder och lite bilar. Vi hoppas på ett genombrott inom kort, säger Ville Paloheimo.