Det blev många timmar att skriva i soffan för Malin Samson. Foto: Stefan Källstigen

Malin tog sig tillbaka genom bokskrivandet

När Malin gick in i väggen förändrades allt. Efter många tårar, besvikelser och frustration är hon på väg tillbaka. Mycket genom att skriva en bok om ämnet som samtidigt kan hjälpa andra.

  • Publicerad 12:13, 23 sep 2022

Det tog ett år under sjukskrivningen innan jag förstod att jag var utbränd.

Malin Samson från Märsta har precis släppt sin debutbok, Från utbränd till livsglöd. En bok som handlar om det som titeln säger. Att vara sjukskriven för utbrändhet och vägen tillbaka till ett någorlunda normalt liv igen.

För Malin Samson började det som för många andra, med ökade arbetsuppgifter samtidigt som hon hade svårt att säga nej. Hon upplevde också att hon inte fick tillräckligt med stöd på arbetsplatsen.

– Det blir bättre sen, du är duktig, det ordnar sig, sade de, säger Malin.

Det blev inte bättre sedan. Det blev mycket värre. Malin sov allt mindre på nätterna och började glömma saker. Några första varningar innan det brast ordentligt för henne.

– Jag hade en vecka kvar till semestern. På lördagen gifte sig prins Carl Philip och Sofia och jag satt och tittade på tv och grät för att det var så vackert. Sedan slutade jag inte att gråta, säger hon.

På måndagen därefter kom Malin bokstavligen inte ur sängen. Hennes man fick ta henne till läkaren och hon blev sjukskriven. Den första av många sjukskrivningar för Malin.

– Det tog ett år under sjukskrivningen innan jag förstod att jag var utbränd. Jag skulle ju tillbaka på en gång, det var bara så. Plikten framför allt, säger hon.

Många personer har råkat ut för samma sak som Malin.

De senaste tio åren har antalet sjukskrivna på grund av stress ökat i hela riket, även i Sigtuna enligt Försäkringskassans statistik. 2010 låg siffran för sjuskrivning på grund av stress på 24 i Sigtuna. Sedan dess har kurvan pekat stadigt uppåt och idag ligger motsvarande siffra på 142 personer. Enda undantaget i den stigande trenden var våren 2020 då sjukskrivningarna nästan halverades i Sigtuna kommun, men nu är de tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

Malin har skrivit dagbok sedan hon var nio år. Det har varit ett sätt för henne att ventilera sina tankar och känslor. Under sin sjukskrivning skrev hon mycket i dagboken. Och på det som tillslut blev den bok hon nu har släppt. Det har hjälpt henne tillbaka.

– När jag var nio år hade jag tre drömmar i livet. Det var att gifta mig, att jobba på Viking Line och att ge ut en bok. Med den här boken är alla mina drömmar förverkligade, säger hon.

Boken vänder sig till alla som är, har varit eller är på väg att bli utbrända. Men även till anhöriga och människor som känner någon som har symtom av att bli utbränd nära sig.

– Att prata och skriva om psykisk ohälsa är ett ämne som aldrig tar slut. Det finns så mycket man vill få fram och som kanske kan hjälpa andra att förstå eller genomleva det vidriga stadiet det innebär, säger hon.

Malin Samson på ”sin” sten. ”Här satt jag och bröt ihop många gånger”. Foto: Stefan Källstigen

Malins råd och varningstecken

Sömnen. Sömnen är a och o. "Känner du att du inte sover på nätterna, visst en natt, två nätter men går det en vecka eller så är det dags för nödbromsen".

Återhämtningen. Se till att få återhämtning. Gå ut i skogen, sätt dig vid vattnet, stäng av mobilen. "Nu bokar jag till och med in tider med mig själv".

Att glömma vardagliga saker man håller på med är ett tecken på att du är riktigt stressad. "Jag kunde fylla badkaret och gick in i sovrummet för att klä av mig och kunde märka att det rann vatten. Eller jag satte på spisen och hällde i olja och sedan gick för att göra något. Det brann en del här".

Visa merVisa mindre

Gillar fårhagen och strandpromenaden i Sigtuna

Namn: Malin Samson

Ålder: 55 år

Bor: Märsta

Yrke: Receptionist

Familj: Maken Henric, döttrarna Elin och Lina, barnbarnet Ellinore och rottweilern Fina

Favoritplats i Sigtuna kommun: Midgårdsbadet, Fårhagen och strandpromenaden i Sigtuna

Aktuell med: Ny bok om utbrändhet

Visa merVisa mindre

Ett barn och en vuxen rånades i Märsta

Nyheter Två rån i Märsta på fredagskvällen Ett barn och en man utsattes för rån under fredagskvällen. Polisen kunde gripa två berusade män som misstänks för två fall av rån.måndag 26/9 9:55

FC Arlanda är klara för division 2

Nyheter Resultatet i sista matchen betydelselös för placering Det blev triss i vinster för Sigtunalagen FC Arlanda, Märsta IK och Rosersbergs IK i helgen.måndag 26/9 8:34

Allt vanligare med norrsken – så fångar du fenomenet på bild

Nyheter Elvaårscykel. Just nu är solens aktivitet på uppgång, då blir himlen mer färggrann Dansande ljus i skyn i skimrande gröna och blå toner. Nu syns norrsken allt mer på våra breddgrader. Så plåtar du fenomenet på bästa sätt?lördag 24/9 13:54