Malin Fors och Ida Malmlöf tycker att det är viktigt att de som inte tillhör någon riskgrupp för coronaviruset hjälper de som är det. Foto: Läsarbild Privat

Malin och Ida startade Facebookgrupp för att hjälpa äldre

På ett dygn har över 1 100 personer gått med i Facebookgruppen ”Corona – Hjälp med inköp av livsmedel till riskgrupper”. Gruppen startades av Telefonplansbon Malin Fors och Huddingebon Ida Malmlöf. – Det är viktigt att vi tar hand om varandra nu, säger Malin Fors.

  • Publicerad 16:00, 12 mar 2020

Hyllorna för torrvaror gapar tomma i många butiker, gym stänger och anhöriga uppmanas att hålla sig borta från äldreboenden. Oron för coronaviruset har bitit tag i stockholmarna – men det finns också de som gått från oro till handling.

– Vi kände att vi vill värna om riskgrupper som inte har närstående eller vänner som kan hjälpa till. Både jag och Ida har mormor och farmor som inte har hjälp nära, säger Malin Fors som bor vid Telefonplan.

Hon och Ida Malmlöf från Huddinge startade Facebook-gruppen ”Corona – Hjälp med inköp av livsmedel till riskgrupper” på onsdagen med hashtaggen #hjälpriskgrupper. Ett dygn senare har över 1 100 personer gått med i gruppen.

– Vi funderar också på att lägga lappar i brevlådor och sätta upp i butiker så att folk som inte har Facebook får reda på det här, säger Ida Malmlöf.

Många vill hjälpa till

Och de allra flesta vill erbjuda sin hjälp till andra.

– När jag öppnade min dator i morse satt jag bara och grät för att det var så många som gått med. Folk är jättepositiva, säger Malin Fors.

Hennes mormor och farmor har fått hjälp via gruppen, men av släktingar.

– Jag hade svårt att be om hjälp innan vi startade gruppen.

– Men börjar folk våga ta hjälp, säger Ida Malmlöf.

– Det känns som att det bara blir fler och fler. När en har frågat kommer fler att börja våga fråga, säger Malin Fors.

Ingen fysisk kontakt

Tanken är att människor som behöver hjälp och som kan hjälpa till får kontakt via Facebookgruppen och att de sedan kan göra upp om vad som behöver handlas och hur överlämningen ska ske.

– Man ska inte ha någon fysisk kontakt alls, utan lämna varor utanför dörren, säger Ida Malmlöf.

De är inte oroade för coronaviruset för egen del, men de har båda två småbarn och funderar på vad som skulle hända om de själva eller barnen skulle bli sjuka.

– Jag jobbar hemifrån i två dagar. Jag har köpt hem lite extra grejer, det känns skönt att ha om man hamnar i karantän. Man får försöka göra något positivt om man blir hemma i några veckor, som att pyssla med barnen, säger Ida Malmlöf.

Hon har släktingar i Rom som sitter i karantän.

– Min mans kusin driver en salong och kan inte jobba nu. Det är tufft. Men jag tror att det kommer att bli bra om alla hjälps åt.

Ida Malmlöf. Foto: Privat

Viktigt att hjälpas åt

De tycker att det är viktigt att alla tar coronaviruset på allvar och hjälps åt med det som behövs.

– Jag har känt ilska för de som inte tar ansvar för de som är i riskgrupper. Det är viktigt att inte bara tänka på sig själv och ta hand om varandra, säger Malin Fors.

– Alla har riskgrupper runt omkring sig, det är viktigt att alla tar sitt ansvar. Men efter att vi startade gruppen känner jag ett extremt hopp. Det är viktigt att folk känner att de har en trygghet, även om de är ensamma, säger Ida Malmlöf.

Vad gör du för att under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa oss på soderort@mitti.se