Färgglatt. Grace kastar sig snabbt över ballongerna och köksverktygen som mamma Malin har dukat upp på bordet på altanen. Foto: Mikael Andersson

Malin King är expert på att få barn att både leka och sova

Är barnens skärmtid en källa till irritation? Så var det hemma hos familjen King i Häggvik också – tills mamma Malin ändrade på det. Nu inspirerar hon andra föräldrar att göra detsamma.

  • Publicerad 07:10, 14 maj 2022

Jag måste hitta på något annat att göra, och sedan har det bara fortsatt.

– Det började under corona då vi var hemma en hel del. Min son satt jättemycket med Ipad och telefon. Jag tänkte att jag måste hitta på något annat att göra, och sedan har det bara fortsatt, säger Malin, 35.

Sonen Harvey har nu hunnit bli 4 år och går på förskola, men Malin är hemma med dottern Grace som precis har fyllt 1.

Grace och Malin. "Jag har alltid haft en kreativ sida. Förut sydde jag bröllopsklänningar och vi fixar väldigt mycket själva hemma", säger Malin King. Foto: Mikael Andersson

– De flesta av lekarna passar kanske bättre från ett och ett halvt år och uppåt, och
i den här åldern gäller det att inte ha så mycket som är ätbart, säger Malin.

Grace tycks hur som helst uppskatta dagens aktivitet ute i solen på husets altan. Malin har dukat upp ett bord med färgat vatten, köksredskap, ballonger fyllda med waterbeads som sväller i vatten, och färgglada muffinsformar och vattenballonger – och Grace kastar sig in i vattenleken.

– Det är ett vanligt pysselbord från Ikea men barnen älskar det, och jag också! säger Malin.

Flera sinnen. Glada färger och klämvänligt. Då kan Grace leka och pyssla länge länge i solen på husets altan. Foto: Mikael Andersson

Får barn att varva ner

Hon berättar att lekarna hon från början hittade på åt sonen Harvey inte bara fick honom att släppa skärmen med blicken utan även att varva ner och må bra.

– Han är väldigt hyper, alltid på. Sådana här aktiviteter gör att han kommer ner i varv. Han njuter av det, sjunger och pysslar. Nu när han är lite större blir det lite mer fysisk aktivitet. Kanske en hinderbana i huset. Eller att linda in honom i en filt och rulla honom.

Lockande. Vem kan låta bli att leka när det ser ut så här? Foto: Mikael Andersson

Med Harvey använde Malin och hennes man Joel beprövade vaken- och sovrutiner och sömnen funkade väldigt bra. Graces sömn blev en större utmaning, men fortsatt arbete med rutiner har gett resultat.

Malin är diplomerad sömncoach och tycks leva som hon lär. När vi skulle boka tid att ses förklarade hon att det gick bra när som helst på dagen utom 09.30–11.00 och 13.45–15.00 – för då sover Grace.

– Ja, det tar en minut att natta och sedan vet jag att hon sover, så jag kan ta ett bad eller ha Teams-möte. Vi har väldigt mycket rutiner, och båda barnen gillar det.

Ny egenföretagare

I november startade Malin företaget Sovande Barn som erbjuder samtal och kurser för föräldrar som vill ha hjälp med barnens sömn. Det visade sig att efterfrågan var stor. Det nystartade Instagramkontot @sovandebarn fick snabbt många följare och är i dag uppe i nära 3 000, och Malin har redan haft uppemot 100 tvåveckorscoachningar för föräldrar.

– I Sverige är det nästan standard att barn ska sova dåligt, det är som att det ska vara så. Men man går ner sig om man inte får sova, man kan bli deprimerad. Att hjälpa föräldrar ur det är väldigt givande, säger Malin.

På altanen. "Jag tycker själv om att pyssla och det är kul att se ens barn leka", säger Malin, här med dottern Grace. Foto: Mikael Andersson

Föder upp katter

Namn: Malin King

Bor: Häggvik med man och två barn.

Yrke: Är diplomerad sömncoach och hennes företag riktar in sig på föräldrar till barn som har svårt att sova. Även utbildad doula (en person som ger en födande kvinna och hennes eventuella partner kontinuerligt emotionellt stöd under en förlossning),

Kuriosa: Föder upp Neva Masquerade-katter.

Instagram: @mommymalin som visar kreativa idéer, lekar och pyssel med barnen, nära 1 500 följare. @sovandebarn med tips om barns sömn, nära 3 000 följare.

Visa merVisa mindre

Ny burgarkedja öppnar i Häggvik

Nyheter Lokalerna mot Bagarbyvägen börjar fyllas med restauranger Kroglokalerna i Häggviks handelsplats stod länge tomma, men nu börjar de sakta men säkert fyllas upp. Först ut att var Chop Chop för några veckor sedan. Och i dag, den 25 maj, öppnar hamburgarkedjan...onsdag 25/5 6:20

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46