Förr. Så här såg det ut när Ullnabacken var skidbacke förr i tiden.

Målet: Skidbacke i Täby nästa vinter

Det har länge pratats om att förvandla Ullnabacken och området runt omkring till ett skidområde. Nu lägger Alliansen på ett krut och jobbar för att ge Ullnabacken nytt liv redan till nästa vinter.

  • Publicerad 14:40, 16 feb 2016

De senaste åren har diskussionerna varit många - ska Ullna återigen bli en slalombacke? Täby slalomklubb, som på 80-talet var den största slalomklubben i Sverige, och som nu återigen vuxit till att bli en riktig storklubb, har drivit frågan under flera år.

– Det är synd att vi är hänvisade till den överbelastade Väsjöbacken. Det behövs en backe till i Norrort, säger Per Werngren på Täby Slalomklubb.

– Intresset i Täby är oerhört stort. Vi har en kölista som är lika stor som antalet barn som är med och tränar. Vi är tvungna att tacka nej till ungefär 150 barn varje år. Det är fruktansvärt.

Men nu ser klubbens ansträngningar ut att ha gett resultat. Politiker i kommunen är eniga om att man ska försöka skapa en skidoas i Täby.

– Det finns en tydlig bild som Alliansen driver, att vi ska få till en rekreationsanläggning för alla årstider. Tanken är skidor på vintern, både utför och på längd. På sommaren hoppas man på mountainbike och så småningom vattensporter i Ullnasjön, säger Hans Ahlgren (L) kommunalråd.

Den målbilden ligger enligt Ahlgren två till tre år bort, men redan till nästa vinter hoppas man på att kunna öppna en barnbacke. Ett projekt inom kommunen tittar nu på möjligheterna till en barnbacke nästa vinter.

– Jag tycker att en sport- och fritidsanläggning i Ullnabacken året runt skulle göra Täby  ännu mer attraktivt för både Täbybor och andra.

En skidtunnel, som också har varit uppe på tapeterna är dock inte aktuell, inte heller den inomhusskidbacke man pratat om.

Utmanande projekt

I projektet finns många frågetecken och utmaningar. En lösning och överenskommelse med det företag som i dag bedriver tippverksamheten på arrende måste på plats. En avslutningsplan där man eventuellt höjer backen ytterligare skall också värderas och beslutas.

– Dessutom berör tippverksamheten, en rekreationsanläggning och markfrågorna kopplat till dem, markägaren i öst, Wasatornet AB och familjen Douglas. Deras mark gränsar till området och de har naturligtvis synpunkter, säger Hans Ahlgren.

Täby Slalomklubb är förmodligen de som jublar högst när backen väl är på plats.

– Att få komma tillbaka till den backe där vi utvecklades till Europas största slalomklubb skulle betyda oerhört mycket. Vi skulle kunna låta ännu fler barn utbilda sig och en skidbacke är en underbar samlingsplats för familjer, säger Per Werngren.

– Det är också en demokrati- och integrations fråga. Har man en skidbacke i närheten blir det enklare för folk att ta sig dit, vilket öppnar upp för fler att åka skidor. Vi vill få in fler familjer till sporten.