Nya gruppen The Heard, Dear Darkness-duon Sofia Juvel och Frida Calderon, och bandet Maidavale.

Målet: hårdrock fri från snubbighet

Podden Dear Darkness kämpar för feministisk hårdrock. Vi bad dem lista fem coola saker som platsar i Stockholms jämställda musikscen.

  • Publicerad 13:49, 1 jun 2017

Sofia Juvel och Frida Calderon tröttnade på att den hårdare rockscenen bara lyfter män, män och åter män. Ursäkten "det finns inga kvinnor" ser de som ett problem.

Deras lösning är Dear Darkness, en community fri från dominerande snubbar.

Det handlar om en plattform som vill lyfta kvinnor inom hårdrock och metal. Dear Darkness-duon drog igång för ett år sedan, först på Facebook och sedan på Instagram, där olika kvinnor inom branschen turas om att ratta kontot. Och nu har det blivit en podd med samma namn och samma mål: en feministisk hårdrocksscen.

Först ut att intervjuas i podden är Jennie-Ann Smith från doom metal-bandet Avatarium.

– Vi kommer att ha med de personer som vi tycker är intressanta journalistiskt. Kvinnor med bra historier. Så vi kommer att gå utanför vad vi själva gillar för musik, förklarar Sofia Juvel, som har ett förflutet som musikjournalist på Close-Up Magazine.

Varför tycker ni att Dear Darkness behövs 2017?

– Ja du, bra fråga. Vi behövs för att kvinnliga rockmusiker fortfarande inte bemöts på samma villkor som manliga.

Vilka skulle vara drömmen att ha med i podden?

– PJ Harvey, eftersom vi snott namnet Dear Darkness från en av hennes låtar. Och för mig personligen så är det Laura Pleasant från Kylesa och Liz Buckingham från Electric Wizard.

Dear Darkness väljer 5 x feminism i Stockholms musikscen:

The Heard. Foto: Mattias Nilsson

The Heard (band)

"Pinfärskt band med Crucified Barbara-veteraner, Deathstars-Skinny och råfräna Pepper Potemkin vid micken. Utlovar en debut med svintunga riff."

Du hittar The Heard på Facebook.

Krakens grundare Lisen Haglund och Elisabeth Bünger. Foto: Maja Brand

Kraken (klubb)

"Relativt nystartad klubb i Slakthusområdet. De erbjuder en unik mångfald genom konserter, konst och föreläsningar i en alternativ miljö och ur ett jämställt perspektiv."

Läs mer om Kraken här.

Maidavale (band)

"Detta tunga och bluesiga band släppte en pangplatta ifjol. De kommer sannolikt leverera mer groovigt guld framöver."

Maidavale på Facebook.

Canan Rosén, längst fram, i rockbandet Twin Pigs. Foto: Elisabeth Jensen Bünger

Riot girrr sessions (projekt)

"Kulturgärning signerad geniet Canan Rosén, gitarrist i Twin Pigs. Hon har crowdfundat ihop en studiohelg tillsammans med några riktigt grymma Stockholms-musiker för att skriva, repa och spela in ett album. Med bara kvinnor."

Läs mer om Riot grrrls sessions här.

Klubb Undergången är Maria Kyhle, Sofia Andersson och Adéle Friberg. Foto: Mattias Nilsson

Undergången (klubb)

"Stoner! Doom! Psychedelia! I Nalens bakficka (David Bagares gata 15) huserar varje månad en av Stockholms absolut tyngsta och ondaste klubbar. De matar besökarna med exklusiva fuzz-, stoner och psychbokningar. Just nu är det sommaruppehåll men Undergången är tillbaka i höst!"

Du hittar Undergången på Facebook.

Bonus!

"Alla grymma studieförbund! De har projekt för att skapa en mer jämställd scen och skapa utrymme för kvinnor och hbtq-personer i en miljö som tidigare dominerats av Rockkillen, den typen av snubbe som alltid tagit en självklar plats och alltid blivit bekräftad i musikersammanhang. Vi samarbetar till exempel med ABF:s Loud Grrrl som är ett jättebra stöd."

Läs mer om Loud Grrrl här.