Söderpolitiker. Michelle Jangmyr (Fi) tar nu plats som ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd. Hon kommer jobba för att alla ska känna trygghet, få likvärdigt bemötande och en jämlik vård på Söder. ”Det finns transpersoner, homosexuella och/eller rasifierade i barn- och äldreomsorgen också. Alla ska känna sig trygga i alla verksamheter, i offentliga rum och i stadsmiljön.” Foto: Agnes Stuber

Målet för Fi - tryggare Söder

Efter ett starkt val ska Feministiskt initiativ vara med och styra över Söder. Ett ökat flyktingmottagande och transpersoners rätt till trygghet är två frågor Michelle Jangmyr (Fi) kommer driva.

  • Publicerad 08:30, 9 jan 2015

Feministiskt initiativ hade stor framgång på Södermalm i kommunvalet. I vår stadsdel röstade mer än sju procent på feministerna, jämfört med dryga fyra procent i resten av stan.

Såklart glädjande tycker partiets nya ledamot i Södermalms stadsdelsnämnd Michelle Jangmyr men valresultatet visar också hur homogent Söder är, menar hon.

– Jag hoppas såklart att valresultatet speglar att folk har tröttnat på att Söder är reserverat för en vit medelklass men att vi hade ett så stort stöd här indikerar också att Söder är väldigt segregerat. Fi har fått en del kritik för att vi inte når bortom i den här utbildade medelklassen, säger Michelle Jangmyr.

Hon håller inte alls med den tidigare ordföranden Christoffer Järkeborn (M) som beskrivit Södermalm som ”Sveriges mest toleranta område” där alla kan få vara som de vill.

– Det är ett så provocerande uttalande. Det är lätt att tycka så om en själv är bland vänner och inte blir utsatt för till exempel rasism, transhat eller att en på grund av papperstatus hela tiden känner sig rädd för att bli stoppad av polis. Bara innan jul såg jag en EU-migrant bli påhoppad och hotad utanför mitt hus och sedan jag kom ut som transperson känner inte jag mig speciellt trygg på Södermalm.

Vad gör att du känner dig otrygg?

– Det är alltifrån att folk pekar, skrattar eller gör hotfulla gester. I princip varje dag på Södermalm innebär ett mått av kränkningar, hat och en överhängande känsla av utsatthet. Om en som Järkeborn tycker att Södermalm är en plats där en kan få vara vem en vill så har en ännu inte kommit till insikten om att alla inte kan gå runt här på samma villkor och uppleva samma trygghet.

Allas trygghet

Just alla människors trygghet, rätt till ett likvärdigt bemötande och en jämlik vård var frågor som Michelle lyfte inför valet då hon kandiderade till landstinget. Nu kommer hon driva samma linje i stadsdelsnämnden.

– Det finns transpersoner, homosexuella och/eller rasifierade i barn- och äldreomsorgen också. Alla ska känna sig trygga i alla verksamheter, i offentliga rum och i stadsmiljön.

Går i fel riktning

Hon tycker att Söder utan Roxy, Högkvarteret och Hallongrottan kan ses som en symbol för ett Stockholm som går i fel riktning. 

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att ha tillgång till rum där man känner sig trygg men lönsamhet och bostadsrättsföreningars intresse går före. Att Söder är väldigt gentrifierat gör att det också är exkluderande. Passar du inte in i normen och i stadsbilden skaver du. För mig är det viktigt att stadsmiljön är trygg för alla.

Går det att på politisk väg förändra den utvecklingen?

– Ja, men det krävs radikala förändringar. Jag skulle till exempel vilja se att Söder tog ett större ansvar för flyktingmottagandet och kommer skicka signalen till kommunfullmäktige att vi är beredda att göra det.

Lärare med genuskunskap

Michelle ser ändå årets rödgröna verksamhetsplan för Söder som ett steg i rätt riktning. Tidigare har genus och antirasism inte nämnts alls i alliansens dokument.

Nu lyfts bland annat att förskolorna ska satsa på lärare med genuskompetens och att verksamheter på Söder ska ha ett antirasistiskt förhållningssätt och ett hbtq-perspektiv.

– Men det är väldigt viktigt att det här inte bara blir ord utan att det också följs av mål, rutiner och kontroller. De här perspektiven måste bli en del av värdegrunden och genomsyra hela verksamheterna, säger Michelle Jangmyr.

Ny i Söderpolitiken

Namn: Michelle Jangmyr

Ålder: 31 år

Bor: På Götgatan

Gör: Studerar masterprogrammet i genusvetenskap

Aktuell: Ny ledamot för Feministiskt initiativ i Södermalms stadsdelsnämnd. Har tidigare bland annat suttit i Fi Storstockholms styrelse.

Visa merVisa mindre

3 x snabba frågor till ledamoten Michelle Jangmyr

Gamla eller Nya Slussen? Gamla. Den kanske behöver göras om men jag skulle ändå vilja
ha den kvar. Det är en speciell, väldigt fin
plats.

Hammarby eller Djurgården? Hammarby. Jag har aldrig varit intresserad av sport men jag måste välja Hammarby. Djurgården känns helt fel.

SoFo eller Hornstull? Hornstull. Även om den stora renoveringen gjort det till en annan plats när de små butikerna försvann och gallerian smälldes upp.

Visa merVisa mindre