Elisabeth Severholt, projektledare, jobbar med Nour Saliba för att integrera nyanlända. Foto: Lisa Bonnichsen

Målet – att nyanlända får jobb och lya inom två år

Sedan årskiftet pågår ett pilotprojekt i integration på Vintertullen. Uppdraget är att nyanlända ska få eget boende och försörjning inom två år.

  • Publicerad 10:44, 9 okt 2018

Stans största genomgångsboende för nyanlända ligger sedan två år tillbaka i det gamla äldreboendet Vintertullen på Katarina Bangata. Här bor i dag 674 personer, varav runt hälften är barn.

Här pågår också ett pilotprojekt som drivs av Södermalms stadsdelsförvaltning som startade i januari 2018. Målet är att de boende inom två år ska ha egen försörjning. Dessutom ska de ha skaffat sig en egen bostad.

– Det är svårast. Med tanke på hur bostadssituationen ser ut. Vi söker i första hand boende i Stockholm, men även i andra kommuner, säger Elisabeth Severholt, projektledare.

Jobbträffar och hjälp att tyda papper

För att lyckats med uppdraget ordnas bland annat rekryteringsträffar, jobbmingel och drop-in-tider i ”samhällsvägledning”, där de nyanlända kan få hjälp med allt att tyda beslut från Försäkringskassan till att boka en tandläkartid.

Och pilotprojektet är hittills lyckat, berättar Elisabeth Severholt. Runt 30 hushåll har sedan januari lyckats hitta en bostad och runt 25 personer har fått arbete.

– Det är fantastiskt roligt. Jag brinner för att arbeta här, säger Elisabeth Severholt, som tidigare arbetat bland annat på Arbetsförmedlingen.

Förutom Vintertullen finns det även boende för nyanlända familjer på Söder vid Tanto, där det bor runt 70 personer.

Pilotprojektet på Vintertullen pågår till slutet av 2019. Blir det lyckat ska modellen spridas till stans andra boenden för nyanlända.

 

Fakta

Bor på genomgångsboende i två år

Nyanlända är personer som har fått uppehållstillstånd. En del har bott i Sverige under asyltiden och kan svenska, andra kommer direkt från ett annat land.

Var och en har ett eget ansvar för att etablera sig och komma in i samhället. Stockholms stad har ansvar för att skapa förutsättningar för etablering.

Målet är att de nyanlända ska lära sig svenska, ha egen försörjning genom arbete eller studier och skaffa en mer varaktig bostad. Lyckats man inte blir man ett fall för socialtjänsten.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre