Micael Pettersson, rektor på Mälarhöjdens skola, försöker göra det bästa av situationen när många lärare och elever är borta. Foto: Märta Lefvert/Christian Lärk

Mälarhöjdens skolas rektor: ”Hellre 300 sjuka än en död”

En sjättedel av personalen på Mälarhöjdens skola är hemma, samtidigt som många elever är sjuka eller hemma på grund av oro. För rektorn Micael Pettersson är det en unik situation – men skolan försöker göra det bästa av situationen.

  • Publicerad 05:00, 31 mar 2020

Hur mår söderort? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu tar vi på Mitt i tempen på hur drabbade vi faktiskt är.

På Mälarhöjdens skola, med drygt 1 100 elever, har många lärare och elever varit hemma de senaste veckorna.

– Det är lite körigare än vanligt. Ungefär en sjättedel av personalen är hemma, men det rullar på i lite olika konstellationer. Det är som de mest intensiva perioderna när det går maginfluensa. Men då har vi någon dags peak, nu är det någon veckas peak, säger Micael Pettersson, rektor på Mälarhöjdens skola.

Ingen konstaterad coronasmitta

Hittills finns inget konstaterat fall av coronasmitta på skolan, men både lärare och elever är hemma med olika förkylningssymptom.

– Barn är hemma är olika anledningar. Att de verkligen är sjuka, att de har fått symptom, eller så är de hemma för att de är rädda. Det kan vara att det är rädda i största allmänhet eller rädd för att smitta någon med verklig möjlighet eller riskgrupp.

Micael Pettersson. Foto: Christian Lärk

Som rektor får Micael Pettersson möta både frågor och oro från elever och föräldrar.

– Strikt sett är det skolplikt, men jag förstår att man tycker att det är obehagligt. Jag får släppa på min egen föräldrakontroll och lita på att det är rätt beslut att hålla skolorna öppna.

Ungefär 200 sjuka

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Det här är en helt unik situation. Det är jobbigt och annorlunda. Anledningen till att jag jämförde med magsjuka är för att man ser liknande proportioner med att 12 elever kan vara borta samtidigt. Samtidigt har vi aldrig varit med om något dödsfall bland elever, det är mycket värre. Vi har haft ungefär 200 sjuka. Men vi har hellre 300 sjuka än ett dödsfall.

Vad behövs för att läget ska bli bättre?

– Ett vaccin. Det är klart att jag kan säga att vi hade behövt mer personal och mer vikarier som vi kunde buffra med, men samtidigt vill vi inte ha in en massa främmande människor. Utifrån förutsättningarna tycker jag att det fungerar väl. Vi kan inte skydda oss mot allt vi vill. Arbetsmoralen har varit hög, humöret har varit gott och eleverna vill vara här. Då blir det lättare att hantera, fast det är tufft.

Om du skulle placera den nuvarande situationen på en skala mellan 1–10 – där 1 är normalläge och 10 är exceptionellt tufft, vilken siffra skulle du säga?
– Någonstans i mitten på skalan.