Mälarhöjdens skola utsatt för hot

Ett bombhot har under tisdagen riktats mot Mälarhöjdens skola. Polisen bedömer inte att det är ett allvarligt menat hot, men skolans rektor väljer ändå att vidta åtgärder.

  • Publicerad 20:43, 28 nov 2017

– Vi litar på polisen, men det skulle kännas fel att inte göra någonting, säger skolans rektor Micael Pettersson.

Vid 14-tiden på tisdagen fick Micael Petterson veta att en anonym anmälare hört av sig till polisen om ett bombot mot Mälarhöjdens skola. I ett brev till elevernas föräldrar skriver rektorn att hotet dök upp på en relativt okänd amerikans chatsida och att det togs bort efter en halvtimme.

Hotet skulle gälla för imorgon, onsdagen den 29 november.

Polisens underrättelseavdelning har under dagen gjort efterforskningar utan att hitta några fler indikationer på att skolan är hotad och kommit till slutsatsen att det inte är ett allvarligt menat hot.

Rektorn har beslutat att hålla skolan öppen, men samtidigt göra insatser för att öka säkerheten. De har gått igenom och kontrollerat lokaler, under natten är extra bevakning beställd från larmbolaget, skolans dörrar kommer att vara låsta under onsdagen och skolpersonal kommer att bevaka dörrarna för att kontrollera in- och utpassering.

På rektorns förfrågan har också polisen gått med på att hålla lite extra koll på skolan.

– Vi har tagit hotet på allvar, men litar på polisens bedömning. Vi har verksamheten igång men gör det vi har makt över att göra. Det skulle inte kännas bra att inte göra det när vi ändå kan, säger Micael Pettersson.

Finns det inte en risk att ni skapar onödig oro över något som inte bedöms som allvarligt av polisen?

– Jo, det är klart att den risken finns men jag tycker inte att alternativet är bättre. Jag tror att ärlighet är bäst, säger Micael Pettersson.

Mitt i har talat med föräldrar på skolan. Några väljer att hålla barnen hemma, andra väljer att låta dem gå.

– Jag stör mig otroligt mycket över att man hotar en skola. Att man hotar överhuvudtaget. Barn ska kunna tänka på det dom ska lära sig och inte behöva ha oro och störas av sånt här, säger rektor Micael Pettersson.