Kulturspridare. Curt Luks, Alla Luks, Niclas Strand och Mia Poppe är alla Mälarhöjdsbor som genom sin friluftsteater vill sprida kultur till dem som bor i området. Foto: Andreas Enbuske

Mälarhöjden får teater ute i det fria

Inom kort går ridån upp på Mälarhöjdens friluftsteater – en scen mitt ute i det gröna. På sommarens program står allt från teaterkollo till musikaftnar.

  • Publicerad 13:59, 14 jun 2013

– Om föreställningen är dålig kan man alltid höja blicken och titta ut över Mälaren, skämtar Niclas Strand och pekar mot det glittrande vattnet som utgör fonden till den amfiteater som just nu håller på att färdigställas.
Skådespelaren Niclas Strand är en av fyra Mälarhöjdsbor som står bakom det som inom kort ska bli Mälarhöjdens friluftsteater, en utomhusscen placerad vid gångvägen som löper mellan Mälarhöjden och Bredäng.
– Vi vill tillföra något till området och ta ut kulturen till folket, säger Alla Luks.

Mycket erfarenhet
Trots det inledande skämtet tar kvartetten kultur på största allvar, de understryker att föreställningarna som kommer att sättas upp här kommer att vara professionella.
– Alla seriösa teatergrupper är välkomna att hyra in sig, säger Curt Luks som tillsammans med sin hustru Alla är initiativtagare till teatern. Paret driver sedan tidigare Opera Light, som skapar föreställningar inom opera, operett och musikal på spelplatser som Grand Hôtel och Nybrokajen 11. Tillsammans med skådespelarna Mia Poppe och Niclas Strand har de en bred erfarenhet från teater- och underhållningsvärlden.
– Vi har alla lång yrkeserfarenhet och har lite på fötterna, det känns skönt när man ger sig in i något sånt här. Det känns också extra kul att starta något nytt i dessa tider när det satsas allt mindre på kultur, säger Mia Poppe.
De har fått tillstånd från stadsdelsförvaltningen att använda marken, men i övrigt finansieras projektet med egna medel.
– Vi kommer att ha sponsorpaket för lokala företagare som vill synas här, säger Curt Luks som är entreprenör i grunden.
– Det är han som håller oss på jorden, vi andra flyger lätt iväg, skrattar Alla.
Premiärsäsongen mjukstartar med teaterkollo för barn i åldern 7-12 år, utöver det står barnteater och Shakespeare på programmet. Planer finns också på lyrik- och musikaftnar.

Plats för 200
I augusti blir det officiell invigningskonsert med kända artister. Teatern har plats för 200 personer och i den gula grindstugan på andra sidan gångvägen kommer det bli pausservering.
– Det finns ingen spelplats som är så vacker som den här, konstaterar Mia Poppe.

Fakta

Friluftsteatern
Vad: Amfiteater i det gröna där det kommer att ordnas teaterkollo, sättas upp teaterföreställningar, läsas lyrik och spelas musik.
När: I sommar ordnas två teaterkollon, under vecka 27 och 31. Utöver det blir det barnteater och Shakespeare. Fredag den 2 augusti hålls invigningskonsert med kända artister.
Var: Längs gångvägen utmed vattnet mellan Mälarhöjden och Bredäng. MIttemot ”grindstugan”.
För program, blijetter, anmälan till kollo, vägbeskrivning m.m. se www.malarhojdensfriluftsteater.se.

Visa merVisa mindre