På fredag stängs Mälarbanan av – två spår ska så småningom bli fyra på sträckan. Foto: Mostphotos

Mälarbanan stängs av på grund av spårarbete

På fredag stängs Mälarbanan av igen. Pendeltågsresenärer får istället hoppa på ersättningsbussar i några veckor.

  • Publicerad 16:09, 11 jul 2018

Mälarbanan mellan Stockholm City och Jakobsberg stängs av i båda riktningarna när sommarens banarbete går in i en extra intensiv fas. Två järnvägsspår ska bli fyra mellan Spånga och Barkarby. Arbetet kommer att pågå dygnet runt.

Avstängt i tre veckor

Trafikverket är väldigt exakt i sina tidsangivelser över hur länge sträckan kommer att vara avstängd i sommar. När klockan slår 01.30 natten till fredag den 13 juli stängs sträckan av fram till den 6 augusti kl.04.30.

På den tre kilometer lång sträckan mellan Spånga och Barkarby ska nuvarande spår rivas. Det blir helt ny järnvägsanläggning med ny plattform, fler spår och nya kontaktledningar och signalsystem.

Coop-området fixas

Stationerna i Kallhäll och Barkarby har redan byggts om för att bli tryggare och en ny station i Sundbyberg planeras. Under hösten ska området runt Coop i centrala Barkarby fixas till.

När hela sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll är färdig ska fler spår göra att pendeltåg och fjärr- och regionaltåg inte sinkar varandra och både turtätheten och punktlighet ökar.

Sätter in ersättningsbussar – en bit

Räkna med längre restid under avstängningen, uppger SL. Pendeltågen mellan Stockholm city och Jakobsberg kommer att ersättas av bussar, som ansluter till tunnelbanans blå linje. På sträcken Jakobsberg–Kungsängen kommer pendeltågen gå varje halvtimme och bussar ersätter inställda avgångar, enligt SL. Däremot går inga ersättningsbussar för den som vill åka till Sundbyberg.

I november är det dags igen att stänga av några dagar, enligt Trafikverkets planering.

Här kan du läsa mer om vilka ersättningsbussar du ska haffa för att komma rätt.

 

Fakta

Räkna med längre restid – så här åker du

SL räknar med att restiderna ökar när buss ersätter pendeltåg under ombyggnaden. Här trafikinformationen som gått ut inför avstängningen:

Bussar till och från Akalla och Hjulsta på tunnelbanans blå linje ersätter tågen på den avstängda sträckan. Härifrån tar det cirka 20 minuter med tunnelbanan till T-Centralen, enligt SL.

Buss 43A går varje halvtimme på sträckan Kungsängen–Kallhäll–Akalla tunnelbanestation (Blå linjen) i båda riktningar.

  • Första buss från Kungsängen på vardagar går från Kungsängen klockan 05.08 och sista bussen går klockan 21.38.
  • Första buss från Kungsängen på helger går klockan 08.08 och sista bussen går 20.38.
  • Första buss från Akalla på vardagar går klockan 05.13 och sista bussen går klockan 21.43.
  • Första buss från Akalla på helger går klockan 08.42 och sista bussen går klockan 20.42.

Buss 43H går sträckan Jakobsberg–Hjulsta tunnelbanestation (Blå linjen) i båda riktningarna.

  • En avgång dagligen går i stället Bålsta (04.34)–Bro (04.48)–Kungsängen (05.00)–Hjulsta torg (05.20) för att kunna erbjuda samma ankomsttid till Stockholm City som första pendeltåget normalt har. (Bara den riktningen.)

Buss 43S går sträckan Jakobsberg–Barkarby–Hjulsta tunnelbanestation (Blå linjen)–Spånga i båda riktningar.

  • Hållplatsen i Hjulsta ligger på Tenstavägen, där busslinjerna 517 och 546 går).
  • Två avgångar på vardagar (04.37 och 04.52) och en avgång på helger (04.52) går sträckan Kallhäll–Jakobsberg–Barkarby–Hjulsta (bara den riktningen), för att kunna erbjuda samma ankomsttid till Stockholm City som första pendeltåget normalt har.

Varför går inga ersättningsbussar till Sundbyberg?
I Sundbyberg finns inte plats nog att köra in den mängd bussar som behövs för att ersätta pendeltågen. Därför får resenärerna byta vid andra platser, uppger SL.

Källa: sl.se
Visa merVisa mindre