Maria Antonsson (MP) lämnar stadsdelsnämndens ordförandeklubba till ett annat parti. Foto: Mitt i

Maktskifte på Östermalm – MP lämnar ledarposten

Det blir maktskifte på Östermalm när Maria Antonsson (MP) lämnar över stadsdelsnämndens ordförandeklubba till ett annat parti. Men vem som tar över är inte klart.

  • Publicerad 07:30, 22 okt 2018

Ordförandeposten i Östermalms stadsdelsnämnd har de senaste fyra åren tillhört Miljöpartiet och Maria Antonsson. Men nu är det slut på MP:s tid vid makten – trots att man tillhör det nya grönblåa styret.

– Jag vet faktiskt inte vilket parti som tar över, men jag vet att det inte blir Miljöpartiet, säger Maria Antonsson.

Lämnar helt

Antonsson ska inte heller sitta kvar i nämnden som ledamot, eftersom Miljöpartiet har en policy att man bara får sitta i en nämnd tre mandatperioder i rad.

Fram till nyår kommer dock Maria Antonsson att sitta kvar som ordförande på Östermalm. I januari tillträder en ny ordförande.

M tar storslam

Mitt i har tidigare avslöja att Moderaterna ser ut att dominera stadsdelsnämnderna totalt genom att man får ordförandeposten i 10 av 14 stadsdelsnämnder.

Nuvarande vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd Tobias Sjö (M) säger dock till Mitt i att han inte vet om han eller någon annan alliansföreträdare blir ordförande på Östermalm.

Spännande med ny majoritet

Även om Maria Antonsson tycker att det rödgrönrosa samarbetet har fungerat bra tycker hon att det ska bli spännande att träffa den nya blågröna gruppen, som hon tillhör i åtminstone tre månader till.

– Vi ska ha vårt första gruppmöte på måndag. Vi har mest hört vad alliansen inte tycker är så bra när de suttit i opposition, så det ska bli väldigt kul att höra deras visioner och hur de vill utveckla Östermalm, säger hon.

Vill se skridskobana i fontänen

De frågor hon gärna vill att hennes nya samarbetspartners satsar vidare på är Valhallavägens upprustning, en skridskobana i Karlaplans fontän och ekologisk mat i äldrevården.

– Och att åtminstone ett äldreboende är kommunalt för att garantera valfriheten, säger Maria Antonsson.

Nya ordföranden i stadsdelsnämnderna utses på kommunfullmäktige i december. Maktskiftet sker sedan vid årskiftet.