Maktskifte även på Kungsholmen – grönblå tar över

Kungsholmen väntar på sitt maktskifte. Men det är ännu inte klart vem som blir ordförande för det nya grönblå styret. – I morse hade jag en överlämning med stadsdelsdirektören och vice ordförande, säger Arvid Vikman (S) som varit nämndens ordförande de senaste fyra åren.

  • Publicerad 07:30, 19 okt 2018

Stockholm fick i förra veckan en ny majoritet på plats i stadshuset. Det innebär också att det blir maktskifte i stadsdelsnämnderna.

– I fredags hörde jag av mig till den nya majoriteten för att gratulera till valvinsten och jag har förklarat att jag är avgående ordförande, säger Arvid Vikman (S)

Byter ordförande

Vem som blir ny ordförande i nämnden samt vilka som kommer att sitta som ledamöter väljs av kommunfullmäktige i december.

Men redan i november kan fullmäktige fatta beslut om att byta plats på ordförande och vice ordförande i stadsdelsnämnderna. Det skulle innebära att Maria Johansson (L) tar över efter Arvid Vikman fram till dess att den nya nämnden är på plats efter årsskiftet.

– Vi är överens om att inte ta några beslut i kontroversiella och politiskt avgörande förrän den nya nämnden är på plats, säger Arvid Vikman.

Moderaterna tar över klubban i 10 av 14 stadsdelar

Partierna tar fram kandidater

Just nu arbetar partiernas valberedningar på att ta fram kandidater till stadsdelsnämnderna. Maria Johansson vill inte säga om hon blir kvar i nämnden efter årsskiftet, vare sig som ordförande eller ledamot.

– Det där arbetet har precis börjat i partierna så jag vill inte säga någonting om det just nu. Det är absolut inte säkert att jag bli kvar.

Står du till valberedningens förfogande?

– Ja, det gör jag. Men det kan också bli något annat uppdrag, exempelvis i någon facknämnd, säger Maria Johansson.

Tyst från de andra partierna om M:s ”grand slam”

Vikman vill fortsätta

Arvid Vikman har ställt sig till förfogande att fortsätta som ledamot i Kungsholmens stadsdelsnämnd och redan på torsdagseftermiddagen träffas den nya rödrosa oppositionen på Kungsholmen för ett första möte.

– Det är naturligtvis tråkigt att behöva lämna ifrån sig makten men jag kan konstatera att Socialdemokraterna nu har större stöd på Kungsholmen än tidigare, säger Arvid Vikman.

Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträder nästa gång på torsdag den 25 oktober. Då är Arvid Vikman fortfarande ordförande.