Problemskildrare. Lennart Karlsson och Benny Haag vid Hammarbybacken där bokens poliser möts när en av dem är avstängd. Foto: Pekka Pääkkö

Mäktiga män utnyttjar flyktingpojkar i verklighetsbaserad deckardebut

Afghanska flyktingpojkar utnyttjas för kemsex av högt uppsatta män. Skådespelaren Benny Haag och Sollentunapolisen Lennart Karlsson hämtar inspiration från verkligheten i ny deckare.

  • Publicerad 08:10, 1 maj 2022

Det här är människor som finns i dag i Sverige. Ska vi bara köra ut dem?

– Benny började med att skriva saftblandare – det gillade jag inte. Det heter ju blåljus, säger Lennart Karlsson.

– Jag skrev också att polisen efter att ha gripit en person först förhörde och sedan visiterade. Det är ju precis tvärtom, säger Benny Haag.

”Alla jobb försvann”

Deckarduon hittade varandra under pandemin.

– Alla mina jobb försvann. Men Lennart åkte på en föreläsningsturné och pratade om knark och jag som har varit nykter alkoholist i 20 år kunde prata om alkohol. Lennart är väldigt bra på att berätta och jag tänkte: ”Tänk om vi skulle skriva något tillsammans.”

Två år senare är boken ”Det som inte syns” klar.

Lennart Karlsson har berättat om erfarenheter från sina 30 år som narkotikapolis, Benny Haag har skrivit. Tillsammans har de format en berättelse om hur högt uppsatta män i samhället utnyttjar unga afghanska pojkar för kemsex: tar droger och har sex. Brotten är hämtade från verkligheten – personerna är påhittade.

– Wolter är inte Lennart. Det är påhittade figurer men en sann historia, säger Benny Haag.

Unga huvudpersoner

Hammarbybacken blänker fortfarande vit i mitten av mars.

– Jag har inte motionerat på ett tag. Men när jag gjorde det var jag uppe där ibland, säger Benny Haag.

Hit kommer också bokens narkotikapoliser Wolter och Bergström. I sitt arbete möter de den afghanske flyktingpojken Zarin Kadri, 16, som utnyttjas sexuellt och Linnéa Lundström som är 14–15 år men redan indragen i knarkhandel.

Nytt ljus. ”Förhoppningen är att boken kan sätta ljus på en situation som fortfarande är väldigt problematisk”, säger Lennart Karlsson. Foto: Pekka Pääkkö

Skildrar flyktingkrisen

Berättelsen utspelar sig 2016 i svallvågorna efter den förra flyktingkrisen.

– Först öppnade alla sina hjärtan. Postade ”Refugees welcome” på Instagram. Sedan gick det några månader: ”Nu är det för många! Det är för mycket problem! För mycket våldsamheter! Nu ska vi skicka tillbaka dem!” Sedan går det fem år och allt tystnar – och nu är allas ögon på Ukraina. Men många av de här killarna finns fortfarande kvar i någon slags limbo där de inte vet om de ska få stanna i Sverige eller inte. En del mår så dåligt att de tar sig till fruktansvärda saker, både mot sig själv och andra. Förhoppningen är att boken kan sätta ljus på en situation som fortfarande är väldigt problematisk, säger Lennart Karlsson.

– Ska man vara storvulen hade det varit kul om det pratades om boken i höstens val. Det här är människor som finns i dag i Sverige. Ska vi bara köra ut dem? säger Benny Haag.

Uppföljare på gång

Enligt förlaget Ordfront är boken den första i en serie.

– De frågade oss: ”Kan ni skriva en om året?” ”Ja, för fan”, svarade jag. Vi har redan den andra halvklar, säger Benny Haag.

Vad handlar den om?

– Ett mord på ett kommunalråd – men inte i Nacka.

– Det här får du inte citera: Vi kanske väntar med att välja kommun tills vi vet hur det har gått i höstens val, haha, säger Lennart Karlsson.

Skådisen. Benny Haag är skådespelare, författare och KBT-terapeut. Foto: Anna Drvnik

Benny Haag

Ålder: 60 år.

Bor: Nacka

Familj: Fru och vuxen dotter.

Yrke: Skådespelare, författare och KBT-terapeut.

Visa merVisa mindre

Polisen. Lennart Karlsson har arbetat som polis i 30 år. Foto: Anna Drvnik

Lennart Karlsson

Bor: Vaxholm.

Familj:

Yrke: Poliskommissarie i Sollentuna.

Aktuell: Har skrivit sin första bok: Det som inte syns, Ordfront.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dömd mördare nekas permis efter grovt våld i fängelset

Nyheter Anmäld för att ha misshandlat medfånge med en stekpanna Mannen dömdes till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl en man vid busstorget i Sollentuna, mitt på dagen och bland människor, i februari 2020. Nu nekas han permission från Kumlaanstalten,...torsdag 26/5 9:20

Ny burgarkedja öppnar i Häggvik

Nyheter Lokalerna mot Bagarbyvägen börjar fyllas med restauranger Kroglokalerna i Häggviks handelsplats stod länge tomma, men nu börjar de sakta men säkert fyllas upp. Först ut att var Chop Chop för några veckor sedan. Och i dag, den 25 maj, öppnar hamburgarkedjan...onsdag 25/5 6:20