Christoffer Järkeborn (M) är en luttrad Söderpolitiker. Foto: Läsarbild Kristoffer Marchi

Maktbyte på Södermalm – Christoffer blir ny boss

Socialdemokraterna lämnar över ordförandeklubban till de grönblå på Södermalm. Christoffer Järkeborn (M) tar över i november – men får kanske inte sitta kvar efter årsskiftet.

  • Publicerad 07:22, 24 okt 2018

För de som bott i Södermalm länge är nog Christoffer Järkeborn (M) ett bekant ansikte då han var ordförande i stadsdelsnämnden 2010-2014.

Han tar över ordförandeklubban på Södermalm den 5 november och har precis haft en överlämning med avgående ordförande Anders Göransson (S).

Viktiga frågor på dagordningen är stadsmiljön i parkerna och valfrihet i välfärden.

– Det känns jätteroligt. Jag tror mycket på det grönblåa samarbetet. Jag tror styret kommer passa Söderborna väl. Det viktiga för mig är att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte får inflytande.

Hur kommer Söderborna märka av att det är ett nytt styre?

– Det jag tror man kommer märka är en tydlig satsning på trygghet. Och på jobb, att få dem som nu har försörjningsstöd att komma i arbete.

Ett annat fokus är att fortsätta satsningen på sommargågator.

– Men alla detaljer får vi återkomma till, säger Christoffer Järkeborn.

Göra verksamhetsplan

Den nya grönblåa majoriteten ska nu sätta sig ner och göra en verksamhetsplan för Södermalm, där man även spikar stadsdelens budget. Den ska klubbas igenom i slutet av januari.

Efter nyåret kommer det även bli klart om Christoffer Järkeborn får sitta kvar som ordförande på Södermalm. 10 av 14 stadsdelsnämnder ska styras av Moderaterna, men vilka det blir är ännu inte spikat utan ska bestämmas i Stadshuset.

Är fritidspolitiker

Om Christoffer Järkeborn får behålla makten på Södermalm kommer han ändå att behålla sitt heltidsjobb som chef för en av Skanskas byggverksamheter.

– Många tror att vi i stadsdelsnämnden är heltidspolitiker. Men det här är ett uppdrag som man gör på fritiden. Det har funkat väl.

Fakta

Gift med Fredrik Kempe

Namn: Christoffer Järkeborn

Parti: Moderaterna

Ålder: 33

Bakgrund: Föddes i Lidköping. Varit ordförande för MUF i Skaraborg och suttit i förbundsstyrelsen för Moderata Ungdomsförbundet. Är utbildad jurist och har tidigare arbetat som stabschef på justitiedepartementet. Arbetar nu på Skanska. Varit ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd 2010-2014.

Familj: Är gift med artisten och låtskrivaren Fredrik Kempe sedan 2013.

Bor: Hammarby Sjöstad

Visa merVisa mindre