Mäklare vill se ett nytt samarbete i branschen

Mäklaren bakom ­acceptpriset efterlyser en ny branschöverenskommelse för att stävja de vilda bud­givningarna. Professorn Hans Lind har ett par förslag.

  • Publicerad 18:49, 10 maj 2015

Branschorganisationen Mäk­lar­­samfundet får ta emot många klagomål från kunder som är ­irriterade över mäklare som sätter ett för lågt pris och har noterat en ökning av samtal sedan årsskiftet.

Eddy Löjdkvist, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Stockholm, brukar kallas för huvudarkitekten bakom systemet med acceptpriser.

– Det har fungerat bra fram till för ungefär ett år sedan. Då började vi se att differensen började växa och sedan har det accelererat under hösten och början av året. I dag är vi nästan tillbaka på de nivåer vi hade innan acceptpriset infördes, säger han.

Han är därför kritisk till mäklarkollegor som sätter orealistiskt låga priser och flaggar för att det nu är hög tid att arbeta fram en ny bransch-överenskommelse.

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi på KTH och öppnar för ett system med ekonomiska sanktioner.

– Man kan tänka sig att den som vinner en budgivning men drar sig ur affären får betala en symbolisk summa, några tusenl­appar. Samma sak gäller för säljaren som inte vill sälja trots att det accepterade priset uppnåtts, sa han i en intervju i ­Lokaltidningen Mitt i i mars.

En annan, enklare lösning, skulle enligt Hans Lind vara ett system som innebär att mäklare redan i bostadsannonsen tvingas informera om vad liknande bostäder i området sålts för den senaste tiden.

Det har fungerat bra fram till för ungefär ett år sedan.

Fakta

Tvåa ökade med 60,8 procent

Största ökningarna i april:

Norrgårdsvägen, 2 rum: ökade med 605 000 kronor (60,8 %)

Tarantellastigen, 3 rum: ökade med 655 000 kronor (41,1 %)

Norrbodavägen, 1 rum: ökade med 405 000 kronor (40,7 %)

Kornettstigen, 4 rum: ökade med 400 000 kronor (32 %)

Prästhagsvägen, 5 rum: ökade med 2 505 000 kronor (31,3 %)

Källa: Booli.se

Visa merVisa mindre

Professor Hans Lind.

foto: anna simonsson

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

18-åring åtalas för granatattacken i Bro. Det var i somras som en barnfamilj i Bro utsattes för livsfara då en handgranat kastades mot deras villa och detonerade på altanen. Nu väcker åklagaren åtal. För Mitt i berättar pappan i familjen om...fredag 15/1 15:34

Körigt för bärgaren när första halkan kom

När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36