Mäklare ser rädsla för coronaviruset som förklaring till pristappet på bostadsrätter i Järva. Foto: Mostphotos

Mäklare: Lägre bopriser beror på rädsla

Prisfallet på bostadsrätter i Järva beror på rädsla för coronaviruset bland kunderna, tror mäklare som Mitt i har pratat med.

  • Publicerad 05:00, 14 aug 2020

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i Järva minskat med 9,8 procent, enligt Mäklarstatistik. Medieuppgifter förklarar att prisfallet blev så stort i just Järva, tror mäklaren Ender Karaman på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Medierna pekade ut Järva som särskilt hårt drabbat av coronaviruset.

– Kunder sa själv att de inte ville köpa i området då det var många smittade. Folk blev rädda.

Sålde för rekordpriser

Statistiken över bostadspriserna för den här perioden tycker Ender Karaman inte ger en rättvisande bild. Under de här tre månaderna har hans mäklarbyrå i vissa bostadsområden i Järva sålt bostadsrätter för priser som är de högsta som hittills uppnåtts i dessa områden.

”Återhämtat sig”

En annan mäklare som är verksam i Järva, Ramzi Hamam på HusmanHagberg, hävdar att jämfört med tidigare, när coronaviruset började att härja, har bostadsmarknaden i stort återhämtat sig.

– Det blev inte jordens undergång. Priserna gick ned i mars och april i samband med oron för corona, hur det skulle påverka arbetsmarknaden och världsekonomin. I maj märkte man en uppgång, det blev inte jordens undergång. Och i juni gjordes väldigt mycket  affärer.

Ramzi Hamam säger att under juni och juli gjordes ”historiskt” många bostadsrättsaffärer i Järva.

– Pristappet har hämtas in, enligt Ramzi Hamam.