Den varnade mäklaren anser sig inte gjort fel. Foto: Åsa Liljekvist

Mäklare i Österåker blåste upp boyta – varnas

En fastighetsmäklare i Österåker har fått en varning av Fastighetsmäklarnämndens disciplinnämnd. Enligt nämnden begick mäklaren tre fel som vart och ett hade räckt till en varning.

  • Publicerad 10:34, 22 okt 2018

Vid en bostadsaffär visade det sig att en fastighet hade så många brister att köparna till slut ville häva köpet. Nu har mäklaren som förmedlade affären, en Åkersbergabo, fått en varning av Fastighetsmäklarnämndens disciplinnämnd.

Luddigt avtal ledde till tvist

Enligt nämnden gjorde mäklaren fel som betalade handpenningen på 1,4 mkr till säljaren, trots att köparen ville häva köpet och hade inlett en tvist.

Dessutom stämde inte mäklarens objektsbeskrivning av fastigheten som såldes. I den beskrevs fastigheten som mycket större än i fastighetsregistret, men enligt nämnden bör alla uppgifter redovisas om det finns motstridiga fakta.

Mäklaren bidrog också till att kontraktet var otydlig och ofullständigt så att det ledde till en tvist mellan säljarna och köparna.

Allvarliga fel

Enligt disciplinnämnden var samtliga tre fel så allvarliga att de vart och ett motiverar att mäklaren skulle få en varning.

Mäklaren anser sig inte gjort fel. Tidigare i år varnades en annan fastighetsmäklare i Österåker för att ha använt lockpriser.