Mäklare ger splittrad bild av bostadsmarknad

Nu drar bostadsvisningarna i gång ordentligt efter julen. Mäklare i Huddinge är eniga om att de tror att priserna kommer ligga på samma nivå som i höstas. Men en ny enkät visar att fler mäklare tror på en prisuppgång före 1 mars.

  • Publicerad 13:36, 11 jan 2018

I Huddinge har bostadsrättspriserna sjunkit med 6,7 procent och villapriserna med 4,9 procent de senaste tre månaderna, enligt Svensk mäklarstatistik.

Höstens sjunkande bostadspriser och väntan på det nya skärpta amorteringsbeskedet i december skapade oro på marknaden, som länge pekat stadigt uppåt. Många valde att vänta med försäljning till efter julhelgerna.

Krister Florin på Fastighetsbyrån i Huddinge har fler visningar nu än de brukar ha vid den här tidpunkten på året.

– Vi har en del repriser, men också många nya objekt som skulle visats i höstas men som säljaren valde att vänta med att lägga ut till efter julen, säger Krister Florin.

Amorteringskravet som träder i kraft 1 mars tror Krister Florin emellertid inte kommer ha så stor effekt.

– Det kommer inte vara lika många som berörs av det. Jag tror vi kommer se en ganska stabil marknad, inte så stora prissvängningar.

Han tror att priserna kommer ligga kvar på samma nivå som i höstas.

Huddinge är inte lika drabbade

– De objekt vi förmedlar passar majoriteten. Det är främst sjuttiotalister och åttiotalister som säljer lägenheter som ändå kostar mer, flyttar tillbaka, eller ut, och bildar familj, säger han.

Fredrik Edsberg på Notar i Huddinge har en avvaktande inställning så här i början av året.

– Säljarna är oroliga för att få för få bud. Men utgångspriset kommer ligga kvar på de priserna som de sjönk till under hösten. Sen får vi se hur köparen agerar, säger han.

Han är kritisk till amorteringskravet som han tycker försvårar och lägger in ytterligare en broms på bostadsmarknaden. Han är rädd för att det ska bli en inlåsningseffekt.

– Köparen vill sälja först innan man köper, säger han.

Fler mäklare tror på prisuppgång före 1 mars

Enligt en ny enkät spår fler mäklare en prisuppgång kommande tre månader. Det visar den Mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF).

– Att trenden har vänt beror sannolikt på att mäklarna har koll på vad tidsfönstret fram till 1 mars innebär. Aktiviteten på bostadsmarknaden kommer troligen att öka innan det skärpta amorteringskravet träder i kraft och fönstret stängs, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en artikel som http://cision.se publicerat.

Enligt nya regler, som träder i kraft i vår, ska hushåll med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten behöva amortera mer än de är tvungna till idag. Läs mer här, på Finansinspektionens hemsida.