När Aspuddenbon Lars Andersson gick förbi Hägerstensvägen 143 och såg att de tomma lokalerna där renoverades för fullt blev han nyfiken. Vad skulle det bli?

Han stack in huvudet och frågade.

– Jag fick svaret att en mäklarfirma skulle flytta in. Jag blev besviken. En till! Och jag började fundera. Aspudden är en fantastiskt charmig stadsdel och mäklarna vill vara här och berätta hur fin den är. Samtidigt riskerar de att själva plocka bort charmen, när de flyttar in i bottenvåningar där kaféer, restauranger eller andra mötesplatser annars skulle kunna vara, säger han.

Lars Andersson skickade en insändare till Mitt i och lade också ut sina synpunkter i Facebookgruppen Aspudden. Där instämde de flesta och önskemål kom upp om sådant som saknas i stadsdelen – som en mötesplats för äldre och ett hundkafé med plats för konst.

"Behövlig debatt"

Krögaren och före detta scenografen Lars Andersson, som bott i stadsdelen i sju år, tycker att debatten är behövlig.

– Jag är rädd för en kontorisering som går steg för steg utan att vi märker det. I ett längre perspektiv kan charmen i Aspudden suddas ut, om kontor flyttar in så fort en lokal i en bottenvåning blir tom, säger han.

Mitt i träffar Lars Andersson utanför den tomma lokalen på Hägerstensvägen 143, en solig hösteftermiddag. Här låg tidigare en fotostudio, men nu ska Stadshem flytta in. Firman blir knappast ensam om att sälja bostäder i Aspudden. Tvärs över vägen ligger HusmanHagberg, en bit längre ner finns Svensk fastighetsförmedling (i lokaler som den ideella föreningen Fenix lämnade när de blev för dyra) och mitt emot tunnelbanan ligger Hägerstens mäklare.

Ökade bostadsrättspriser

De verkar i en miljö som förändrats markant under 2000-talet. Den tidigare arbetarstadsdelen har blivit en stadsdel för kulturarbetare och höginkomsttagare som uppskattar småstadskänslan, med småbutiker, kaféer, bokhandel och annat som höjer mysfaktorn.

Bostadsrättspriserna har ökat kraftigt, vilket förstås ökat mäklarnas intresse.

– Samtidigt söker de flesta efter bostäder på nätet numera. Hur viktigt är det egentligen är att finnas på de finaste platserna? Men mäklarfirmor har till skillnad från många andra råd med höga hyror, säger Lars Andersson och tillägger.

– Jag funderar på vårt eget ansvar också. Bostadsrättsföreningar tänker på sin egen ekonomi när de väljer hyresgäster men har på ett sätt också ett ansvar för stadsbilden.

Ägs av Stockholmshem

I det här fallet ägs fastigheten av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem. Där betonar kommunikatören Hanna Apolo Grön att man gärna har en dialog med hyresgäster och andra boende om nya verksamheter i lokaler, men att man inte fått in några speciella önskemål under den tid lokalen varit tom.

Hon lyfter också fram att Stockholmshem hyr ut till många olika slags verksamheter i Aspudden – som butiker, kontor, restauranger och friskvård/skönhetsvård.

– För oss och våra bostadshyresgäster är det viktigt att vi hittar stabila hyresgäster med bra verksamhet. Mäklarfirman Stadshem har ett bra koncept och profil som passar bra in i området. Just nu totalrenoverar de lokalen och det kommer ge ett lyft ut mot Hägerstensvägen, säger hon.

Även Stadshem lyfter fram sin profil när Mitt i frågar varför det Göteborgsbaserade företaget sökt sig till Aspudden (se artikel nedan).

Blev uppringd av mäklare

Att Aspudden är ett hett område står klart. I centrum stöter Mitt i på Anna Herdenstam som berättar att hon blivit uppringd av mäklare som frågat om hon vill sälja sin lägenhet.

– Det var en kluven känsla. Att fler mäklare flyttar hit är förstås också ett tecken på hur attraktivt området har blivit. Jag tycker snarare att det behövs fler kaféer och restauranger. Revisorer och mäklare behöver ju inte vara i markplan, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-det-dyrast-att-kopa-lagenhet/reptlp!GawZgAAb9ZhmfEikMXn1Fw/

Den mäklarfirma som ska flytta in på Hägerstensvägen 143 är Göteborgsbaserade Stadshem, specialiserad på äldre bostäder "med personlighet, själ och historia".

Företaget grundades i Majorna 2006, ett område som genomgått en liknande omvandling som Aspudden – från arbetarstadsdel till favorit bland kulturarbetare och kreativa småföretagare.

Det är därför Stadshem fastighetsmäkleri väljer att flytta hit, när man etablerar sig i Stockholm med sin nisch – villor uppförda före 1970 och lägenheter byggda före 1965..

– Stadsdelarna känns lika eftersom kreativitet och nytänk premieras av dem som bor där, säger vd:n AnnaCecilia Björk.

"Förstår oron"

När Mitt i berättar om de negativa reaktionerna på att ytterligare en attraktiv lokal i gatuplan ska upptas av en mäklarfirma lovar hon att Stadshem ska bli en annorlunda aktör.

– Jag förstår oron för kontorisering, men vår målsättning är att bli en lokal aktör som bidrar till området. Vi vill engagera Aspuddenborna, säger hon.

Marknad i lokalen

Popup-butiker, försäljning av säsongens grönsaker, julmarknad och vernissager är något av det AnnaCecilia Björk kan tänka sig att upplåta lokalen till och "varför inte yoga på lördagar när vi ändå inte är på plats".

– Vi vill ställa lokalen till förfogande för det som bidrar till en levande stadsdel, säger hon.

Tanken är att lokalen ska invigas med en öppen inflyttningsfest i början av 2022.