Det blev ett oväntat slut på den sex timmar långa budgetdebatten i kommunfullmäktige igår. När majoritetens budget för nästa år skulle beslutas yrkade Socialdemokraterna på en så kallad minoritetsbordläggning (för det krävs röster från en tredjedel av ledamöterna).

Det hela gick att genomföra på grund av att tre SD-ledamöter var frånvarande, utan ersättare, vilket gjorde att antalet ledamöter blev 48 istället för 51. Därför räckte 16 röster för att åstadkomma en bordläggning.

Lars-Erik Alversjö (M), ordförande i kommunfullmäktige är förvånad och upprörd över det som hände.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det är ett otroligt dåligt och tråkigt sätt att bara fördröja den demokratiska processen. Det är också oförskämt mot alla de ledamöter som deltog i debatten under sex timmar, säger han.

Missnöjd med ordningen

Anledningen till bordläggningen var, enligt S, att de inte hade godkänt ordningen för hur flera delar i budgetdebatten skulle genomföras. Alltså vilka yrkanden och beslut som skulle ställas mot varandra och i vilken ordning med mera.

– Vi hade mejlat ut ett förslag om hur det här skulle gå till, till alla partier och fått svar från alla, utom S. Där fick vi varken ja eller nej, säger Lars-Erik Alversjö.

Deshira Flankör (M), ordförande i kommunstyrelsen, skriver på sin Facebook: ”Den 10 november 2021 kuppades demokratin på Värmdö. Genom ett bortfall av ledamöter i fullmäktige fick (S) igenom minoritetsbordläggning av budgeten för 2022 med målet att fördröja ärendet och att tillsammans med politiska vildar kringgå valresultatet från 2018 och försöka rösta igenom delar av Socialdemokraternas budget.”

Fick inget svar

Oppositionsrådet Carl Kangas (S), säger att skälet till bordläggningen var att debatten, och beslutsgången, kändes rörig och otydlig.

– Tidigare har det funnits en ordning som alla partier har godkänt, men det har Moderaterna valt att frångå. Vi svarade M och skickade motförslag till dem, men fick inget svar, säger han.

Budgetärendet kommer att tas upp igen på ett extrainsatt KF-sammanträde den 24 november.

https://www.mitti.se/nyheter/s-ledamot-lamnar-kf-presidiet-i-protest/repuko!2vlijhqAcxqBuKv5VveBzw/

https://www.mitti.se/nyheter/budget-2022-sankt-skatt-och-mer-till-alla/repuju!WJgNQ6W7zgUFogkVpeREQA/

https://www.mitti.se/nyheter/skolan-forst-i-nya-s-budgeten/repujz!aGQSWC4WqmN2cxpPdHLa8A/