FRI LUFT. Både Ing-Marie Viklund (L) och Gabriel Melki (S) gläds åt både den kortsiktiga planen med solbryggan och promenadstråket ner till Maden, och den långsiktiga med ett promenadstråk längs med hela Tullingesjön. Foto: Sacharias Källdén

Majoriteten vill ha strandpromenad runt hela Tullingesjön

Nu satsas 15 miljoner på att bygga en strandpromenad längs östra Tullingesjön. Men majoriteten i Botkyrka nöjer sig inte där. De drömmer om att bygga ut den runt hela.

  • Publicerad 07:00, 23 okt 2021

Tre och en halv timme tar det att gå runt Tullingesjön i nuvarande skick, vittnar kommunalrådet Ing-Marie Viklund (L) om. Hon har gått där flera gånger.

– Det går om man vill, men det är stundvis ganska svårt. Det är på med rejäla stövlar om man ska ta sig runt, säger hon och poängterar att man bör låta bli att gå genom privat mark.

Men snart ska det bli ändring på det, hoppas hon och resten av Mittenmajoritetens politiska ledare. Inför nästa års budget har man avsatt pengar för att utreda möjligheten att anlägga bättre promenadstråk längs med stranden runt hela Tullingesjön.

– Själva utformningen är inte klar än. Just nu väntar vi på en omfattande rapport kring vilka möjligheter som avgör hur vi kan genomföra detta, konstaterar Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Två delar

Vi har stämt träff vid den gamla solbryggan i Tullinge, som i dag inte är mycket till solbrygga längre. Åren tog ut sin rätt, och den gamla solbryggan revs.

TECKEN I TIDEN. De gula prickarna längs med Tullinge strand markerar ett tidigare försök att skilja gång- och cykeltrafiken från bilarna. Nu tas arbetet upp på nytt. Foto: Sacharias Källdén

SÄSONG. Höstsolen blänkte fint mot Tullingesjön. Skönheten förhöjdes av de vackra höstfärgerna. Foto: Sacharias Källdén

Det är inte en slump att vi träffas just här. Att få till en strandpromenad runt hela sjön är fortfarande något av en dröm som ska avgöras av en utredning, men i den här delen är politikernas planer redan klara: De har avsatt 15 miljoner kronor för att bygga en ny solbrygga och ett promenadstråk härifrån, hela vägen ner till Maden.

– Vi hoppas att det ska bli lättare att kunna ta promenader här. För det är ett otroligt fint promenadstråk. Och vi tror det kommer bli uppskattat, säger Ing-Marie Viklund.

Strandskyddet då?

Men det finns ett problem. Strandskydd gäller, och för att komma runt det behövs dispens från länsstyrelsen. Gabriel Melki ser dock positivt på utfallet.

– Det är inga hus som ska byggas, och vissa delar längs med sjön är redan bebyggda. Så jag tror, och hoppas, att det kommer gå bra, säger han.

I somras var det mycket diskussioner kring översvämningar. Är det något man har i åtanke här?

– Absolut. Förvaltningen konstaterar redan nu att den djupare utredningen ska kolla på vilka åtgärder som behöver göras för att det ska gå så bra som möjligt.

Oppositionen ogillar

Men förslaget diggas inte alls av den politiska oppositionen.

Både Tullingepartiet och Vänsterpartiet har vänt sig mot förslaget från majoriteten.

"Att anlägga bryggdäck runt delar av sjön innebär inte bara stora kostnader, utan också enorm påverkan på djur och natur. Inte minst de sjöfåglar, såsom skäggdopping och sothönor som häckar i Tullingesjön. Dessutom kommer pålning behövas som även påverkar grodor, paddor och fiskar som lever vid strandkanten. Hela det föreslagna området omfattas dessutom av strandskyddet", lyder det i Tullingepartiets skrivelse.

"Att omgärda hela sjön med en strandnära väg och spänger skulle sannolikt bli förödande för många av de djur och växter som lever i och vid vattnet", skriver Kerstin Amelin (V).

Prislappen

Kostnaderna för den första etappen, solbryggan och promenadstråket ner till Maden, beräknas kosta 15 miljoner kronor.

Kostnaden för hela projektet runt sjön är ännu oklart, till dess den djupgående utredningen är klar. Men politikerna har räknat med att kunna avsätta upp mot 125 miljoner kronor för den.

FRÅGAN: Vad tycker du om förslaget?

Agneta och Gunnar Westman, Tullingeberg: – Det är toppen! Då slipper man trängas med bilar, även om de allra flesta visar hänsyn, säger Agneta, som får medhåll av maken Gunnar. – Vi brukar gå här ett par gånger i veckan. Om de bygger fler bryggor kan man hoppa i lite var stans och simma till andra sidan och tillbaka, säger han. Foto: Sacharias Källdén

Agneta och Gunnar Westman, Tullingeberg

– Det är toppen! Då slipper man trängas med bilar, även om de allra flesta visar hänsyn, säger Agneta, som får medhåll av maken Gunnar.

– Vi brukar gå här ett par gånger i veckan. Om de bygger fler bryggor kan man hoppa i lite var stans och simma till andra sidan och tillbaka, säger han.

Carin Fagerström, Tullingeberg: – Det låter ju alldeles underbart! Jag har gått runt sjön en gång, och det är fantastiskt att bara få njuta av det. Jag har inte upplevt att jag har haft problem med bilar som kör för fort. De visar hänsyn så länge jag gör det också. Foto: Sacharias Källdén

Carin Fagerström, Tullingeberg

– Det låter ju alldeles underbart! Jag har gått runt sjön en gång, och det är fantastiskt att bara få njuta av det. Jag har inte upplevt att jag har haft problem med bilar som kör för fort. De visar hänsyn så länge jag gör det också.

Anders och Kristiina Röjerman, Tullinge: – Det låter jättebra! säger Anders. Även frun håller med. – Det skulle bli jättefina badmöjligheter. Men framför allt bra att man kommer från bilvägen, säger Kristiina. – Folk kör som idioter. De ligger i 50, så det känns inte tryggt att låta barnen röra sig fritt här. Man kanske borde satsa mer på insatser vid skolvägen, konstaterar Anders. Foto: Sacharias Källdén

Anders och Kristiina Röjerman, Tullinge

– Det låter jättebra! säger Anders. Även frun håller med.

– Det skulle bli jättefina badmöjligheter. Men framför allt bra att man kommer från bilvägen, säger Kristiina.

– Folk kör som idioter. De ligger i 50, så det känns inte tryggt att låta barnen röra sig fritt här. Man kanske borde satsa mer på insatser vid skolvägen, konstaterar Anders.