Majoriteten i Väsby startar friluftssatsning

Toaletter, omklädningsrum, informationstavlor, cykelställ, papperskorgar, lekplatser. Nu kickar den rödgröna majoriteten igång sin 21-miljonerssatsning på Kairo–Sättra som friluftsområde. Flera förändringar kommer att märkas redan 2017.  – Det är ett väldigt omtyckt område och vi vill att fler ska upptäcka det, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

  • Publicerad 17:00, 10 mar 2017

Den rödgröna majoriteten fokuserar på tre stora projekt inom kultur och fritid den här mandatperioden: sport i Vilundaparken, trygghet i Messingen och friluftsliv i Sättra.

– Väsby har hög byggtakt och snabb befolkningsökning. När vi blir fler måste vi göra stora och viktiga satsningar på medborgarnytta och service, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) som företräder den rödgröna majoriteten.

Nu kickar de rödgröna igång en 21-miljonersinvestering i Sättra friluftsområde. I måndags fattade kommunstyrelsen beslut om att pytsa in de första fem miljonerna under 2017.

Grillplatser, bättre tillgänglighet, bättre information, lekplatser och aktiviteter för unga och upplysta elljusspår med mera, har efterfrågats av Väsbyborna.

– Mycket som vi kommer att göra bygger på svaren från medborgardialogen som vi hade förra våren, förklarar kommunens tillförordnade kultur- och fritidschef Krister Widström. Vi gjorde också en kultur- och fritidsundersökning bland Väsbyborna och då var det fem områden som lyftes fram: sporthallar, upplysta motionsspår, badplatser, fritidsgårdar och natur- och strövområden.

Vilket satsningen i Sättra svarar upp mot.

2,3 miljoner kronor av årets investering i Sättra går till en ordentlig entréplats vid Runby. Där blir det informationstavla, omklädningsrum och toaletter, cykelställ och en allaktivitetsplats – en mix av utegym och lekplats – för stora och små.

– Runby blir en stor informationsstart. När man tittar på tavlan ska man känna att ”här finns det mycket för många”, säger Krister Widström.

Även Kairo och Tegeludden kommer att rustas ordentligt i år. De kommer, liksom andra startpunkter till friluftsområdet såsom Njursta och Mor Olas Backe, förses med informationsskyltar.

Kairo får dessutom livbåt, bojar i vattnet, lekplats, omklädningsrum (även öppna vid skridskosäsong) och sopsortering. Tegeludden får omklädningshytter och enkel toa, belysning och en uppfräschad strand.

Tydliga och utförliga informationsskyltar ska binda ihop friluftsområdet och ge en överblick över utbudet. Kommunens webbsida ska också bli mycket bättre och informativ.

Området ska även bindas ihop fysiskt genom en gång- och cykelväg mellan Harva och Sättra samt, för separata budgetpengar, Harva och Eds allé. Allt för att öka attraktionskraften.

– Det är ett väldigt omtyckt område. Vi vill att fler ska upptäcka det och att de som är där ska få en bra upplevelse. Den här satsningen har varit viktig för oss rödgröna att genomföra och nu kan vi bocka av även den på vår lista, säger Mathias Bohman.

– Får vi ett ökat tryck och bättre tillgänglighet i området kommer fler att upptäcka det, vilket ger möjlighet till bättre kommunikationer, säger Krister Widström.

Att bygga fler bostäder i Sättra, utöver de cirka 50 som dagens VA håller för och som är på förslag i översiktsplanen, är enligt Mathias Bohman inte aktuellt.

– Alla partier i kommunstyrelsen, även Moderaterna, har ställt sig bakom den här bostadsutvecklingen i översiktsplanen. Alla partier har sagt att de ska respektera resultatet i folkomröstningen, säger han.

MER Tre stora åtgärder 2017

Runby, 2,3 miljoner: Infotavla, omklädningsrum och toalett, cykelställ, belysning, papperskorg, allaktivitetsplats (utegym och lekplats för hela familjen)

Kairo, 0,3 miljoner: Infotavla, enklare toa lekplats, omklädningsrum, livräddningsbåt, återvinningskärl, flytbojar i vattnet, åtgärder mot kanadagäss.

Tegeludden, 0,3 miljoner: Infotavla, enklare toa och omklädningshytter, cykelställ, belysning, papperskorg, resturering av strand, aktivitetsutrustning som är naturanpassad och riktad till barn.

Visa merVisa mindre