Majblomman 2019: Solnaelever sålde första till drottningen

I dag drog försäljningen av majblommor i gång. Solnaeleverna Solveig Undeman Larsson och Henrik Deresiewicz fick besöka slottet för att sälja den allra första blomman till drottning Silvia.

  • Publicerad 14:17, 11 apr 2019

Drottning Silvia, som är majblommans högsta beskyddare, var som vanligt allra först ut som köpare. Solveig Undeman Larsson, 11, och Henrik Deresiewicz , 12, från Ulriksdalsskolan i Solna sålde till drottningen vid lunchtid i dag.

– Det kändes pirrigt innan, men det var jättekul att komma till slottet och få träffa drottningen. Hon köpte klistermärken, en pin, vanliga blommor och en krans, berättar Solveig Undeman Larsson.

– Det var kul och spännande. Drottningen var väldigt trevlig och önskade oss lycka till med försäljningen, säger Henrik Deresiewicz.

Det är bland annat barnens stora engagemang i försäljningen av majblommor förra året som gör att de fick chansen att komma till slottet. Med sig hade de sin lärare Maryam Gilani.

– Henrik och Solveig är så klart jätteglada över att få sälja majblommor till drottningen, och de är väldigt engagerade i Majblommans insamling. Klassen har pratat mycket om att den går till barn i ekonomisk utsatthet här i Sverige, säger Maryam Gilani.

 

Fakta

Samlade in 66 miljoner

Årets majblomma skimrar i grönt och vitt, som en vitsippa. Som vanligt är det barn i mellanstadieåldern i hela landet som säljer. Cirka 80 000 barn deltar i försäljningen. Förra året samlades 66 miljoner kronor in under två veckors försäljning, vilket var rekord. Pengarna som samlas in går till barn som lever i ekonomisk utsatthet.

I år kommer de som köper majblommor för första gången att kunna betala via Swish. Varje barn får en QR-kod från Swish, som köparen läser av med sin smarta telefon. QR-koden är personlig och hjälper barnet att hålla koll på sin insamling. Egen telefon behövs alltså inte, och den som vill undvika kontanter kan sälja majblommor enbart med Swish.

Visa merVisa mindre