Maja räddar hotade bin – på sin egen balkong

Bidöden är ett faktum – och nu engagerar sig fler i kampen. Maja Bellem från Kungsholmen har byggt ett eget vildbihotell på sin balkong.

  • Publicerad 11:34, 27 jun 2018

Debatten om de hotade bina har väckt bestörtning världen över, och alltfler vill hjälpa de små liven på traven. Och nu har trenden spridit sig till innerstan.

Kan göra underverk

Enligt Naturskyddsföreningen finns minst 35 bihotell och biodlingar innanför tullarna, varav elva i Kungsholmens stadsdel.

En av de som engagerat sig i kampen är Kungsholmsbon Maja Bellem. På hennes balkong på Hjärnegatan finns något så exotiskt som ett vildbohotell. Hotellet ser inte mycket ut för världen, men kan göra underverk för de hotade bina.

– Jag vill att de ska bo där helt enkelt. Det behövs och inte minst i stan, säger hon.

Sängplats för hotade flygfän. Maja Bellem har stans kanske minsta hotell på sin balkong. Foto: Pekka Pääkkö.

”Skulle göra stor skillnad”

Hotellet byggde hon på en workshop för några år sedan. Hennes förhoppning är att bina ska hitta dit och göra sig hemmastadda.

– Jag vågar inte kika in och se om det bor någon där. Jag vill inte störa dem. Men jag tror att de kan trivas här eftersom det finns så mycket att pollinera, säger Maja Bellem som förmodligen har en av de frodigaste balkongerna på Kungsholmen.

Bin är ju ofarliga, men kan vara störande. Du tycker inte att det är läskigt?

– Nej, gud nej. Men ett getingbo skulle jag såklart inte vilja ha på balkongen.

”Skulle göra stor skillnad”

Hon har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och har ett stort intresse för odling och natur, men vill inte beskriva sig själv som en miljökämpe. Ändå skulle hon vilja se att ännu fler engagerar sig.

– Mitt bihotell är inte så stort och det är förmodligen bara några få solitärbin som kommer att hitta hit. Men å andra sidan, om alla gjorde så här skulle det göra stor skillnad.

Vill du registrera ett eget bihotell? Kolla in Naturskyddsföreningens bi-karta.

Fakta

Så gör du ett eget bihotell

Vilda bin behöver hitta platser i naturen där de kan bygga sina bon. Vissa vill ha dem på och i marken och andra i håligheter i döda träd eller kvistar. Men det råder brist på sådana platser – och binas boplatser håller på att försvinna.

Du behöver:

  • Bambupinnar, ca 15 cm långa. Minst 7 per hotell.
  • Spikar, 6 cm långa.
  • Snöre, 1 m per hotell.

Gör så här:

  1. Använd spiken för att gröpa ur ett hål i varje ände av bambupinnarna, så att bina att kan lägga sina ägg inuti.
  2. Knyt snöret så att bambuknippet håller ihop. Knyt tillräckligt hårt så att bambupinnarna inte ramlar ut.
  3. Hitta en lämplig plats för hotellet. Platsen ska helst ha rikligt med blommande växter inom 50 meters radie. Hotellet ska synas och få sol delar av dagen, men inte sitta väldigt utsatt för vind och regn.
Källa: Naturskyddsföreningen
Visa merVisa mindre