Magnus har förvandlat sitt hus till ett spökhus

Det började med pumpor på tomten och slutade med en hel zombiekyrkogård. – Det låter inte bra när man pratar om det, men vi är hyfsat normala, säger Magnus Fäldt och Fia Ingebrigtsen och skrattar.

  • Publicerad 14:29, 2 nov 2018

Har du vägen förbi Tingsvägen 33 i Huddinge i helgen? Inte? Då är det värt en omväg. Men du får inte vara lättskrämd.

Det gråa mörka vädret förhöjer den otäcka känslan i Magnus Fäldts trädgård. Gravstenarna av fogskum tornar upp sig i hela trädgården.

På en bänk sitter två kompisar som ser ut att haft sina bästa dagar för ganska många år sedan.

Lägg till mörker, skräckljud, rökmaskin och ljussättning och den vanliga radhusträdgården har förvandlats till rena skräckkabinettet.

Det tar runt fyra timmar att fixa i ordning trädgården när väl all rekvisita är upplockad från källaren. Foto: Anna Z Ek

Eskalerade snabbt

– Det började med att vi satte ut några pumpor utanför staketet. Vi märkte att folk stannade till utanför och tittade. Vi tyckte det var roligt och året efter hade vi pumpor i hela trädgården, säger Fia Ingebrigtsen.

Ytterligare ett år senare hade Magnus tillverkat sin första gravsten och efter det eskalerade det bara. Nu har han gjort 15 gubbar och väldigt många gravstenar.

– Jag vet inte hur mycket tid jag lagt ner på det, men det är väldigt kul att hålla på, säger Magnus Fäldt.

– Jag hoppas det inte blåser när vi sätter igång rökmaskinen i år. Blåst och rökmaskin går inte så bra ihop, säger Magnus. Foto: Anna Z Ek

Måste sälja av gubbar

Han gillar skräckfilmer och det är där han får inspiration till sina gubbar. Han tillverkar nya gubbar till varje år och det börjar bli lite fullt i källaren nu.

– Jag ska försöka sälja av lite grejer. Jag måste det för vi har inte plats för hur mycket som helst, säger Magnus.

Sedan tycker resten av familjen att det inte är jättetrevligt att gå ner i källaren där alla gubbar står resten av året.

– Barnen gillar inte att gå ner där när det är mörkt. Inte jag heller. Äckligast var när jag gick och letade efter något böjd och sen tittade upp och då var det en gubbe vid mitt ansikte. Det var inte jättetrevligt, säger Fia.

Sedan starten har Magnus gjort 15 otäcka gubbar till sitt spökhus. Foto: Anna Z Ek

Fest med rödvin i blodpåsar

Längst upp vid huset står ett stort tält. Det är egentligen därför Magnus Fäldt har gjort sin zombieträdgård. Där har de nämligen sin årliga Halloween-fest. Idag, fredag, är det för barnen och deras vänner.

Imorgon får barnen åka till mormor och morfar och då är det vuxenfest med rödvin i blodpåsar som gäller.

Förra året var det runt 500 personer som kom och kollade på spökhuset. Men få barn vågade gå in för bus eller godis.

– Gubbarna och gravstenarna är oerhört effektiva om man vill slippa barn som gör bus eller godis, säger Magnus och skrattar.

Magnus Fäldts senaste verk. En slags zombiekatt som ska ha en lieman ridande på sig.  Foto: Anna Z Ek

 Magnus Fäldt kommer ha sin skräckträdgård framme till onsdag nästa vecka om du vågar gå förbi.