Fjärdeklassarna Kassandra Eriksson, Elias Chowdry, Huslen Ganbayar och Anton Deniz coachas av Sahara Hotnights-trummisen Josephine Forsman. Foto: Christian Lärk

Magiskt samspel när elever bildar band

En envis pianoslinga, gitarren som fyller på, en bas som kommer in – och så brakar trummorna igång. Mitt i besökte musikprogrammet LOUD på skolan Vällingby park och upplevde hur sex fjärdeklassare skapade ett stycke musikalisk magi – coachade av en rockstjärna.

  • Publicerad 05:00, 27 feb 2020

Vi befinner oss i musiksalen i Vällingby Parkskolan i Råcksta, där tonerna av låten ”Faded” just klingat av. Här har sex elever i ett nybildat band just visat vad LOUD handlar om: samarbete, gruppkänsla och musikalisk inlevelse.

– De är så fantastiskt musikaliska, säger programdirektören Josephine Forsman.

Och hon vet mer än de flesta vad det handlar om. I snart 30 år har hon varit trummis, låtskrivare och producent i rockbandet Sahara Hotnights. Den karriären fortsätter – bandet ger inom kort ut sitt åttonde album – men Josephine har även ett annat jobb.

Går ut på att bilda band

De senaste åren har hon arbetat med LOUD i Los Angeles och nu har hon tagit konceptet till Sverige, där Vällingby Park är första skola att införa programmet. Över 40 barn har i årskurserna 2-5 har anmält sig.

– Det går i korta drag ut på att bilda band med allt vad det innebär, säger hon.

Koncentration och känsla. Elias Chowdhry på piano och Anton Deniz på bas. Foto: Christian Lärk

När bandet satts ihop gäller det att tillsammans bestämma vilka låtar man ska spela och öva in dem. Bandet gör också sin egen logga, tar ett bandfoto, formulerar en biografi och lär sig om mental och fysisk uppvärmning inför uppträdanden.

Egen logga och bandnamn

Och så gäller det förstås att hitta på ett bandnamn – och det är svårare än man kan tro.

– ”Korven” – så kan vi heta, säger Kassandra, 10-årig trummis i bandet, men förslaget får ett ljummet mottagande av kompisarna.

De får nog tänka några varv till.

Kassandra Eriksson släpper loss på trummor under överinseende av Josephine Forsman, som själv spelar trummor i rockbandet Sahara Hotnights sedan nästan 30 år. Foto: Christian Lärk

Lektionen leds av Josephine Forsman – som delar trumset med Kassandra – tillsammans med musikläraren Fredrik Blank, som också är rutinerad musiker och har turnerat med några av Sveriges främsta artister. Det är alltså proffsmusiker som undervisar, men lektionerna handlar inte i första hand om att eleverna ska bli virtuoser på sina instrument.

En värld av kreativitet

– Vi fokuserar på att man fördjupar sig i musiken och känner värdet av att man spelar tillsammans.  Världen utanför kan vara ganska kall och hård, och att då få vistas i den här världen av musik och kreativitet blir också en chans att lära känna sig själv bättre, säger Fredrik.

Josephine Forsman och Fredrik Blank, bägge rutinerade musiker, håller i musikprojektet ”LOUD” på Vällingby Park skola. Foto: Christian Lärk

Ska göra livespelning

När banden övat på sina instrument och spelat ihop sig kommer chansen att uppträda för publik.

– Det är ingenting man tvingas till. Men vi hoppas att programmet och bandet gör att man känner sig trygg nog att vilja visa upp sig och inspirera andra, säger Josephine.

Huslen Ganbayar har spelat klassiskt piano tidigare, men på LOUD-programmet blir det modernare musik. Foto: Christian Lärk

”Gör skillnad”

I USA har programmet i första hand varit avsett för lite mer socioekonomiska utsatta områden, berättar hon.

– Jag har själv arbetat med LOUD-elever på en ganska ”rough” skola i LA, med barn med olika diagnoser och hemförhållanden, och jag har sett att det här programmet gör skillnad.