Naturrutan. Till vänster djuren som Eva Svensson såg från sitt bilfönster. Till höger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Eva Svensson/Bengt Olofsson

"Magisk" hjort i Väsby trollband bilist

På väg hem gjorde Väsbybon Eva Svensson en "magisk" upptäckt. Framför henne uppenbarade sig en vit hjortliknande skapelse, tillsammans med två bruna diton.

  • Publicerad 08:58, 30 okt 2020

Händelsen utspelade sig på Runsavägen i närheten av Sättra gård. Från sin bil kunde Eva Svensson se tre fyrbenta krabater knata över vägen, varav en var alldeles vit.

Något liknande hade hon aldrig tidigare varit med om, berättar hon för Mitt i Väsby.

– Jag tyckte att det var magiskt förstås. Vita djur har alltid ansetts lite magiska när man ser dem, man får den där wow-känslan.

Det vita djuret och dess två bruna polare stannade till vid vägkanten. Medan de stod där lyckades Eva Svensson knäppa en bild.

– De var inte särskilt skygga av sig, säger hon.

Men vad var det hon såg egentligen?

Svansen avslöjar

Vita hjortliknande djur har flera gånger gäckat Väsbyborna, likaså frågan om vad för slags vilt det rör sig om. Som vi kunnat berätta tidigare går tolkningarna isär; vissa tycker sig se en sällsynt form av rådjur, andra tippar på dovhjort.

När det gäller Eva Svenssons fynd tror hon på det sistnämnda. Hon får medhåll av Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Dovhjorten har för att vara hjort en lång svans, säger han.

Just det noterar han på fotot, på både det vita och det bruna djuret. Så kan man också skilja dovhjorten från rådjuret, vars ändalykt brukar vara desto blygsammare.

"Ökat i Stockholmstrakten"

Även om det för all del kan tyckas "magiskt" med vita dovhjortar, anser inte Didrik Vanhoenacker att man bör bli särskilt förvånad om man springer på en sådan i Väsbys skogar.

– De har ökat de senaste tio åren i Stockholmstrakten, så det är lättare nu än förr att se dem.

Vad är det med vita hjortar som fascinerar så?

– Det kan man fråga sig. Det är väl för att det är ovant, att man kanske inte sett det själv tidigare i området. En älg är ju ännu större och coolare egentligen.

Didrik Vanhoenacker tillägger att det finns andra, inte fullt så vita, exempel på djur som tycks fängsla oss människor.

– Ett djur som börjat dyka upp på nytt är bäver, även det tycker folk är superhäftigt.

Fakta: Dovhjort

Den bruna färgen är normalfärgen, men det förekommer också en del ljusare individer.

De ljusaste föds sand- eller crèmefärgade med bleka fläckar, varpå den vita färgen tilltar med åldern och för varje pälsbyte.

Källor: Didrik Vanhoenacker, Svenska jägareförbundet

Visa merVisa mindre