Andra gången gillt. Magdalena Andersson (S) valdes för andra gången på fem dagar till statsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Magdalena Andersson vald till statsminister igen

Först valdes hon, efter sju timmar avgick hon men fem dagar senare valdes hon igen. Nackabon Magdalena Andersson (S) blir till slut Sveriges första kvinnliga statsminister.

  • Publicerad 13:50, 29 nov 2021

Med tårar i ögonen valdes Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister i onsdags. Men bara sju timmar senare avgick hon efter att Centerpartiet vägrat att stödja hennes budget och Miljöpartiet hoppat av regeringen när Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budget vann. Men hon förklarade att hon var villig att väljas till statsminister igen, forma en enpartiregering och styra med oppositionens budget.

”Sju förlorade år”

På måndagen röstade riksdagen igen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var emot att Magdalena Andersson (S) blev statsminister.

– Vi har sju förlorade bakom oss, sa Jimmie Åkesson (SD).

”Betyder mycket för jämställdheten”

Men förutom Socialdemokraterna var även Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet för. Annie Lööf (C) var glad att Sverige till slut får sin första kvinnlig statsminister.

– Det betyder mycket för jämställdheten. Och jag är stolt över att Centerpartiet är med och gör det möjligt.

Magdalena Andersson var glad men utan tårar i ögonen.

– Att vara föremål för en statsministeromröstning kändes väldigt stort i onsdags och väldigt stort i dag. Men kanske var jag lite mer förberedd på att det skulle vara känslosamt, sa hon på presskonferensen efter omröstningen.