Fest. När det är lilljul gäller det att klä upp sig till tänderna. Foto: Anna Waldenström

Maffigt julbord för vovvarna i Äppelviken

Skinka, köttbullar och leverpastej. Julbord är en fröjd för många, särkilt för de fyrbenta Brommaborna som går på dagis i Äppelviken.

  • Publicerad 11:09, 16 dec 2020

I 23 års tid har Mimmis hunddagis anordnat lilljul. Från början handlade det om att öppna ett paket köttbullar, något som till slut blivit ett fullskaligt julbord.

Anna Waldenström äger dagiset tillsammans med Mimmi Moore, och hon berättar att de förbereder flera timmar innan så att det ska se fint ut.

– På själva lilljulsdagen dukar vi upp bordet i hallen, och när hundarna kommer börjar festen. De mindre hundarna får härja fritt på bordet, medan de mer matglada hundarna får en egen jultallrik, säger Anna Waldenström.

I år bestod julbordet bland annat av cupcakes av falukorv och blodpudding samt en tårta med spritsad leverpastej. Anna Waldenström säger att man är noggrann med att se till att hundarna inte äter så mycket så att de får ont i magen.

Lucialabrador på promenad

Efter julbordet är det dags för luciatåg i området. Iklädda i tomteluvor och blinkande nissedräkter går de ett varv, i år var det dagisets labrador som fick vara lucia.

– Nu när många arbetar hemma var det flera som kom ut på gatan och skulle fota, och barnen på förskolan intill tyckte det var jättekul att se 20 hundar i tomtedräkt, säger Anna Waldenström.

Efter promenaden är det dags för julklappsutdelning. Då får varje vovve en särskilt utvald julklapp med sig hem, med instruktioner om att inte öppna den förrän på julafton.

– Sen på kvällen får vi sms från ungefär hälften av ägarna som skriver att hunden redan nosat reda på julklappen och öppnat den, säger Anna Waldenström.