Madeleine Stigberg, här med dottern Mileah Madeleine, var 16 år när hon blev gravid. Foto: Carlos Montecinos

Madeleine en av Huddinges unga mammor

Varje år blir i snitt ett tiotal tonåringar i Huddinge föräldrar. Vi har träffat 16-åriga Madeleine Stigberg som tillsammans med jämnårige Isaac blev gravida när de gick i årskurs nio. Nu har Mileah hunnit bli två månader och det går att följa deras vardag i tv-serien Unga mammor.

  • Publicerad 11:43, 17 feb 2017

På en pälsfäll på soffan i en villa i Snättringe ligger Mileah och tittar storögt på Mitt i:s fotograf som fotograferar henne. Hon är lugn och tillfreds och när hon tappar nappen är mamma Madeleine Stigberg snabbt där och stoppar in den i munnen på henne igen.

Mileah har hunnit bli två månader och mamma Madeleine är bara dagar från att fylla 17 år.

Det var under vårterminen i nian som hon upptäckte att hon var gravid.

– Det kom som en chock först, men samtidigt blev jag jätteglad och fnittrig. För mig var det aldrig en fråga om att göra abort. Jag visste från början att jag ville behålla barnet, och det fanns inget som kunde ändra på det, säger hon.

Många var negativa

För omgivningen var det inte lika självklart. Tvärtom, de vuxna i hennes närhet försökte övertala henne att göra abort.

– Först halvvägs in i graviditeten, när det var för sent att göra abort, slutade de att tjata. För mig är det här det bästa som har hänt. Min mamma, mormor och gammelmormor var alla 17–18 år när de fick sitt första barn, så jag har alltid tänkt att jag också ska ha barn tidigt. Nu blev det kanske lite tidigare än jag hade tänkt, men för mig är meningen med livet att få barn, säger hon.

– Samtidigt är det klart att vi funderade på hur vi skulle lösa det både ekonomiskt och med bostad. Men sedan erbjöd Isaacs föräldrar att jag kunde bo hemma hos dem, säger hon.

Följer vardagen

Nu är hon och Isaac med i Unga mammor, en tv-serie på TV3:s webb Viafree, med nya avsnitt varje onsdag och torsdag. Där får man följa paret i deras vardag från slutet av graviditeten till dess att Mileah var nästan två månader.

– Det var faktiskt Isaacs idé att vi skulle ansöka att vara med. När vi blev utvalda var det först nervöst, men -sedan vande man sig och det kändes bra, säger Madeleine.

Madeleine berättar att hon både som gravid och ung mamma har mötts av fördomar, men att de bemötandena har blivit färre sedan Mileah föddes.

– Det handlar om att jag inte ska klara av det, att jag är för ung. Men också att jag borde gå i skolan och jag missar att få en utbildning. Isaac går på gymnasiet och jag planerar att börja skolan igen när Mileah är gammal nog att få gå på dagis, säger hon.

Få tonåringar

Antalet tonåringar i Huddinge som får barn har legat ganska konstant de senaste 20 åren och har varierat mellan som lägst fyra år 2014 till som högst 17 år 2006, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Under 1970-talet, när kommunens befolkning var runt halva dagens 107 000, blev årligen 40–60 tonåringar i Huddinge föräldrar.

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har gett ut flera rapporter om unga som blir föräldrar i tonåren. Maria Nyman, handläggare på myndigheten, menar att något som går att utläsa från dem är svårigheterna det kan vara att få det att gå ihop ekonomiskt för de unga föräldrarna och att det finns en risk att de inte kan fullfölja skolan.

– Utan utbildning blir det svårare att komma in på arbetsmarknaden, vilket innebär en risk för utanförskap som också drabbar barnet i förlängningen. Att klara försörjningen för sig själv och sitt barn under utbildningen är inte lätt, det kan även bli så att unga väljer att inte gå i skolan på grund av ekonomiska svårigheter, säger Maria Nyman.

”Kom i håg att säga grattis”

Men hon vill samtidigt poängtera att få barn ändå en stor glädje för de allra flesta, unga som gamla.

– Kom ihåg att säga grattis till graviditeten! Och undvik att säga ”Det var inte planerat va?”, säger hon.

Madeleine, Mileah och pappa Isaac kan ses i den nya tv-serien Unga mammor.

Fakta

Förstföderskor blir äldre

I Huddinge är snittåldern på förstföderskor i nivå med snittåldern i Sverige medan papporna är något äldre.

Förstföderskorna i Huddinge är i snitt 29,5 år och papporna 32,6 år. Det visar de senast publicerade siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, som avser år 2015.

I mitten av 1970-talet var kvinnorna i Huddinge i snitt 24,8 år vid första barnets födelse och papporna 27,5.

En förklaring till att mammorna blir äldre, och att antalet unga föräldrar därmed minskar, är att -etableringsåldern, alltså när tre fjärdedelar av befolkningen har fått arbete, är hög-re i dag än den var på 1970-talet, menar Maria Nyman på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– 1990 hade tre av fyra 20-och 21-åringar i landet ett jobb. Nu är det först vid 29 års ålder som tre av fyra har ett jobb.
Utan jobb blir det svårt att försörja sig och skaffa bostad.  Bostadsmarknaden har också förändrats, både med priser och tillgång till bostäder, säger hon.

Källa: SCB, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Visa merVisa mindre