”Machetemannen” frisk: Åklagaren yrkar på 3,5 års fängelse

På tisdag kommer tingsrättens dom mot den 21-åring som greps vid sin bostad i Edsberg i april och nu står åtalad för att ha planerat ett attentat mot sin tidigare gymnasieskola. Åklagaren yrkar på ett flerårigt fängelsestraff för mannen.

  • Publicerad 05:33, 15 feb 2020

Mannen fick namnet ”machetemannen” efter att grannar i Edsberg en kväll i början av april upptäckt honom med en stor kniv i dörren och larmat polisen.

Ingripande lovordas inför domen mot 21-årig attentatsman

Snart stod det klart att 21-åringen planerade ett attentat mot sin gamla gymnasieskola i Haninge, och han står nu åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och förberedelse till grov mordbrand.

Dådet skulle ha genomförts

Dådet skulle ske på årsdagen av Columbine-massakern, den 20 april 2019, men polisen grep honom alltså drygt två veckor innan vid sitt hem i Sollentuna.

Mannen har erkänt brott. Och både åklagaren Anna Stiernstedt och mannens advokat har sagt att mannen troligen hade genomfört planerna om han inte hade gripits.

Tacksam att han greps

Mannen mådde psykiskt dåligt och är tacksam att han greps, hävdar advokaten, men i dag ska han må bättre.

I förra veckan hölls rättegången där bland annat mannen och hans hyresvärd förhördes. Enligt Anna Stiernstedt bjöds det inte på några överraskningar i salen.

– Brottsmisstankarna kvarstår med oförminskad styrka enligt min mening, säger hon inför tisdagens dom.

”Straffvärde på cirka 3,5 år”

En rättspsykiatrisk undersökning har genomförts med mannen och han har förklarats frisk – något som får stor betydelse för straffet.

– Jag har yrkat på ett straffvärde på cirka 3,5 år och fängelse som påföljd, säger Anna Stiernstedt.

Domen meddelas på tisdag, den 18 februari, klockan 11.

Förlorat luktsinne säkraste tecknet på covid-19

Nyheter De flesta får tillbaka luktsinnet – men långt ifrån alla Symtomen på covid-19 är många, och kan likna en vanlig förkylning. Men försvinner luktsinnet plötsligt, då kan man vara ganska säker. Det visar en studie där forskare från Stockholms universitet och...måndag 25/1 11:40

I dag öppnar idrottshallarna och snart även biblioteken

Nyheter Allt fler verksamheter i Sollentuna öppnar på nytt Efter regeringens presskonferens i torsdags kan en del restriktioner lättas och Sollentuna kommun öppnar flera verksamheter som tidigare varit stängda. Bland annat blir det grönt ljus för organiserad...måndag 25/1 6:40