Mannen häktades i början av april och har suttit i häkte sedan dess. Foto: Mitt i

Machetemannen åtalas lagom till jul

Mannen som greps den 1 april efter att han uppträtt hotfullt och jagat folk med machete i Edsberg har omhäktats gång på gång, misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Nu är han åter omhäktad, men senast den 23 december räknar kammaråklagare Anna Stiernstedt med att väcka åtal.

  • Publicerad 06:56, 12 dec 2019

– Ja, förundersökningen är klar. Nu är det bara tid för slutdelgivning och skäligt rådrum, alltså att försvaret ska få tid på sig att komma med synpunkter, om det behövs kompletteringar eller så. Det är en omfattande förundersökning så det tar lite tid, säger Anna Stiernstedt.

Det var sent på måndagskvällen den 1 april som polisen fick larm om att en man uppträdde hotfullt i Edsberg. Mannen, som är i 20-årsåldern, greps vid 04 efter några timmars polisjakt. Han häktades några dagar senare och har sedan dess suttit häktad.

Ska ha planerat dåd mot skola

Mannen misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen ska efter gripandet ha hittat både knivar och sprängladdningar i ett rum som tillhörde mannen och enligt uppgifter i kvällstidningarna har han planerat någon form av dåd mot en skola.

Enligt Expressen ska mannen i förhör ha sagt sig ha velat ”fira” minnet av skolskjutningen i Colombine den 20 april 1999.

”Nu kan vi absolut emotse åtal”

Senast i dag torsdag skulle åtal ha väckts, men åklagaren fick ännu en gång förlängd åtalstid beviljad. Nytt sista datum nu är den 23 december.

– Försvaret ska ta del av förundersökningen och eventuellt komma med synpunkter och jag ska göra mina överväganden och sammanställa själva åtalet. Men nu kan vi absolut emotse ett åtal den 23:e, säger Anna Stiernstedt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27