Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet väntas bli det nya styret i Tyresö. Foto: Stefan Källstigen

(M) vinnare nästan överallt – Tyresö ett undantag

Moderaterna i Stockholms län backade i valet i nästan alla kommuner. Men när makten förhandlats klart står partiet som vinnare. Det visar en genomgång som Mitt i har gjort. Tyresö är ett av undantagen.

  • Publicerad 15:36, 29 okt 2018

I valet backade Moderaterna i 21 av länets 26 kommuner. Trots valresultatet ser det ut som Moderaterna – på de flesta håll – håller sig kvar eller tar makten i länets kommuner, visar Mitt i:s genomgång som publicerades i dag, måndag.

21 kommuner hade i slutet av oktober presenterat sina styrande samarbeten. Moderaterna ingår i 18 av dem, på många håll tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. I flera kommuner har Moderaterna mer överraskande samarbeten, som med Miljöpartiet i Stockholms stad och i Värmdö.

Tyresö är ett av undantagen. Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna gick förra veckan ut med att de ämnar ta över.

Botkyrka kommun är ett annat undantag. Där kommer Socialdemokraterna att styra tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Kommunfullmäktige i Tyresö ska rösta om det nya styret, troligtvis i slutet av november.

Här kan du läsa Mitt i:s genomgång.

De tar makten i kommunerna

Stockholms läns kommuner färgsatta efter största parti i det styrande blocket. Läs mer i faktarutan nedan.

Fakta

Lista: så ser läget ut i länet

KSO = kommunstyrelsens ordförande

LSO = landstingsstyrelsens ordförande

Alliansen = de fyra partierna M+C+L+KD

Källa: MItt i Stockholm
Visa merVisa mindre