M vill utreda: Dela Botkyrka på mitten

Låt Tumba, Tullinge och Grödinge bilda en egen, borgerligt styrd kommun i söder, medan Fittja, Alby och Hallunda/Norsborg får sköta sig själva i norr. Moderaterna vill nu ha folkomröstning om en sådan kommundelning. ”Populistiskt att ställa människor mot varandra”, tycker Socialdemokraterna.

  • Publicerad 07:08, 4 nov 2016

Tullinge är för litet för att stå på egna ben. Men tillsammans med Tumba och Grödinge skulle södra Botkyrka bli en lagom stor kommun med ”konkurrenskraftig skattekraft” och borgerlig majoritet, resonerar Moderaterna.

– Frågan har legat och bubblat under ytan så länge jag kan minnas. Nu när Kammarkollegiet har sagt nej till Tullingepartiets ansökan är dags att få upp den här diskussionen på bordet, säger oppositionsrådet Jimmy Baker (M).

Föreslår folkomröstning

I en debattartikel, skriven tillsammans med politiska sekreteraren Villy Viitala (M), föreslår Jimmy Baker att en nord-sydlig kommundelning utreds och att Botkyrkaborna ska få folkomrösta om saken.

”En sådan delning skulle ge två jämnstora kommuner, med 40 000 – 50 000 invånare i bägge. Dessutom skulle den norra kommunen ha en stark och tydlig rödgrön majoritet och den södra kommunen skulle styras av det som idag är oppositionen i Botkyrka kommun”, skriver de.

– I de södra kommundelarna har många en känsla av att mer av resurserna satsas i norr. Och i norra Botkyrka kan man höra folk uttrycka att man inte får komma till tals. Jag ser det som en demokratifråga, i båda fallen skulle man få mer inflytande vid en delning, säger Jimmy Baker.

Kritiseras av S

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i Utbildningsnämnden, kommenterar:

– Det blir märkligt att dra gränsen på ett visst sätt bara för att man själv ska få majoritet. Kanske vill man plocka populistiska poäng genom att ställa människor mot varandra. Men håller man sig till fakta så får man ut mer välfärd och en bättre användning av skattepengarna om man håller ihop kommunen, säger han.

Jimmy Baker framhåller att den norra kommunen skulle kompenseras genom det statliga utjämningssystemet medan den södra kommunen skulle ha en högre skattekraft och kunna stå på egna ben.

– Vi har under hösten knackat dörr i flera delar av kommunen och kan konstatera att det finns ett tydligt stöd bland medborgarna för att ta upp den här frågan, säger Jimmy Baker.