Cecilia Brinck (M). Foto: Karin Nilsson/Peter Knutson

M vill stoppa dieselförbud 2020: "Inte acceptabelt"

De nya parkeringsavgifterna i Stockholm kan skrotas vid ett maktskifte. Moderaterna är också emot ett dieselförbud i innerstan 2020.

  • Publicerad 15:19, 11 jul 2017

Ett fossilfritt Stockholm 2040 – check.

Sätta buss, cykel och fotgängare framför bilarna – check.

Bygga ut laddgator och lånecykelsystem – check.

Moderaterna och majoriteten är överens i mycket av jobbet med att ställa om Stockholm till en grönare stad.

Här är 9 satsningar på cyklister och fotgängare som får bilister att rasa

Men självklart finns det också lika tydliga skiljelinjer. En är den heta potatisen som stavas miljözoner och dieselförbud. Det är inte aktuellt till 2020 om Moderaterna får bestämma.

– Att stoppa alla dieselbilar 2020, som det har kommunicerats, skulle få konsekvenser på en magnitud som inte är acceptabelt. Det är för kort om tid. Vi har inte sett det skarpa förslaget ännu men är i princip positiva till miljözoner, men vi menar att bestämmandet över dessa måste ligga hos staden och vara utan nationell inblandning.

En annan stridsfråga, där Moderaterna bland andra, varit väldigt kritiska är stadens nya parkeringsstrategi. Där kan det också bli tal om ändringar vid ett maktskifte.

– Att införa boendeparkering där det inte är trängsel är inte rimligt. Avgiftshöjningarna är inte rimliga. Stockholm är den dyraste staden i hela EU. Vi kommer ta en rejäl titt på parkeringsstrategin och vilka effekter den har fått, önskade eller oönskade.

Stockholmarna: Så kan trafiken bli bättre

Moderaterna vill hellre att staden går mer i bräschen för att ställa om transportbranschen, vilket är den största utmaningen för en fossilfri stad, enligt Brinck. Tuffare upphandlingskrav på eltransporter och fullskaleförsök med eldrivna transportfordon vill hon se.

Bättre appar för att hitta lediga parkeringsplatser, fler parkeringshus på svåranvänd mark, infartsparkeringar för både bil och cykel och fler laddgator är andra åtgärder som staden bör sikta på enligt Brinck.

– På sikt måste trafiken minska, men till skillnad från majoriteten vill vi inte moralisera över människor som kör bil. De som kör bil i innerstan gör det inte för att vara elaka utan för att de måste. Då måste vi leda den utvecklingen mot rena och tysta fordon. Hur mycket vi än satsar på kollektivtrafiken kommer vissa transportbehov aldrig att lösas ändå.

Stadens nya stränga order mot fulparkerare: Lappa direkt!

Så vill Moderaterna satsa i trafiken

Fler laddgator, cykelbanor och bilpoolsplatser
Samma prioritering som majoriteten gäller, men Brinck betonar också att det finns de som har ”legitima skäl för att köra bil i stan då och då”. Staden borde medverka till att leda utvecklingen av rena, tysta bilar.

Bättre kollektivtrafik
Förbättra framkomligheten för bussarna.

Dubbdäcksavgifter istället för förbud

Tuffare krav på el-transporter och nattkörning
Staden borde göra ett fullskaligt försök med el-transporter och ställer hårdare krav vid upphandlingar för att branschen ska ställa om, enligt M. Tillåt transporter nattetid om de är tysta.

Se över parkeringsstrategin
Moderaterna är kritiska till bland annat den utvidgade boendeparkeringen och de höjda avgifterna och vill kolla på effekterna om de kommer till makten.

Inget dieselstopp 2020
Moderaterna är i princip positiva till miljözoner. Men något dieselstopp i innerstan redan 2020 är inte aktuellt.

Fler infartsparkeringar och parkeringshus
Ska byggas för både bil och cykel i kollektivtrafiknära lägen eller på svåranvända tomter.

Smarta IT-lösningar
Staden borde utveckla bättre appar för att hitta lediga p-platser ska utvecklas för att minska rundkörningen.

Visa merVisa mindre