Hall- och planbristen är långt större i Stockholm än i övriga storstäder. Foto: Mostphotos

M vill se privata lösningar på hallbristen

Skattebetalarnas pengar ska användas mer effektivt och privata aktörer ska bjudas in för att bygga nya idrottshallar i Stockholm. Så vill Moderaterna lätta på hall- och planbristen under kommande mandatperiod. – Att marknaden ska lösa hallbristen åt staden tror jag inte ett dugg på, säger idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

  • Publicerad 20:00, 24 maj 2018

Hall- och planbristen är fortsatt stor. I Stockholm trängs 32 300 invånare per idrottshall i Stockholm, nästan tre gånger så många som i Göteborg.

– Stockholm ligger enormt efter andra städer i Sverige och det är inget som man fixar på fyra år, säger Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd i Stockholm. Men vi har påbörjat arbetet och har en rad projekt på gång. Ska vi närma oss övriga städer så måste vi fortsätta prioritera gemensamma investeringar, i stället för att som Moderaterna prioritera skattesänkningar.

”Dåligt politiskt ledarskap”

Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden, är kritisk till hur den S-ledda majoriteten arbetat för att minska hall- och planbristen under mandatperioden.

– Tyvärr har det mesta av Socialdemokraternas idrottsmiljard gått till kostsamma förseningar och fördyringar. Det handlar om dåligt politiskt ledarskap. Får man inte tillräckligt med anbud så får man göra om och göra rätt. Man kan inte acceptera ett anbud oberoende av hur dyrt det är, säger han.

M föreslår privata lösningar

Skulle stockholmarna under hösten rösta fram en Moderatledd majoritet vill partiet bland annat fem till sex enklare träningshallar, så kallade koncepthallar, och tre multiarenor. Det med hjälp av privata aktörer och investerare.

– Vi tror att även med kommunens stora resurser så kommer vi aldrig komma ikapp Göteborg och Malmö om vi inte bjuder in den privata eller ideella sidan, säger Bo Sundin.

”Naiv hållning”

Bo Sundin menar att Socialdemokraterna utåt säger att de välkomnar privata aktörer, men i praktiken är det precis tvärtom.

– För tre år sedan erbjöd basketklubben KFUM Central staden att bygga en fullstor multihall på Norrmalm och stå för hela investeringskostnaden. Hade det inte skötts som det har gjorts så hade man kunnat byggt en ny multihall på Norrmalm där det är stor brist. Men i stället säger man nej.

Men det stämmer inte, enligt Emilia Bjuggren.

– Vi har inte sagt nej. Det förs dialog med KFUM om just detta. De har nu också fått en tidig markanvisning för att kunna bygga. Så den dörren är verkligen öppen. Däremot så delar jag inte Moderaternas naiva hållning om att marknaden ska lösa hallbristen åt staden, det tror jag inte ett dugg på.

Fakta

Så mycket har staden byggt

De senaste fyra åren har den S-ledda majoriteten i Stockholm bland annat färdigställt fyra fullstora idrottshallar och 19 konstgräsplaner. Därutöver har en rad hallar rustats upp och nya är på väg att växa fram, bland annat en ny bandyhall i Gubbängen.

Det imponerar inte på Bo Sundin (M): ”Det man inte talar om är att det är färre hallar och konstgräsplaner än vad vi byggde under vår mandatperiod till en lägre kostnad.”

Visa merVisa mindre