Farstamoderaternas ordförande vill överlämna Farsta torg till Atrium-Ljungberg. Foto: Anna Z Ek/Kollage

M vill överlämna Farsta torg till privat företag

När Farstamoderaternas ordförande Lisbeth Crabo-Ljungman ville begränsa torghandeln stötte hon på patrull från alla håll och kanter. Nu går hon steget längre och vill överlämna torget till ett privat fastighetsbolag – och betala dem för det.

  • Publicerad 16:04, 8 nov 2018

Lisbeth Crabo-Ljungman är Farstamoderaternas ordförande som anser att torghandeln i Farsta utgör en så pass allvarlig ”snubbelrisk” att den måste begränsas.

Förslaget möttes av stark kritik från både handlare och Farstabor – men nu går hon steget längre.

Privata fastighetsbolaget Atrium-Ljungberg äger och driver Farsta centrum, men torget där Farstaborna köper satsumas, apelsiner och grönsaker från handlarnas stånd ägs av staden. Det här vill nu Crabo-Ljungman (M) ändra på.

– Jag tycker Atrium-Ljungberg är duktiga på det de gör och sköter centrumet snyggt. Skulle inte ha något emot att de även fick sköta torget.

Exakt hur det skulle gå till vet hon inte, men säger att det tidigare funnits förslag på att överlämna marken till det privata bolaget. Ett förslag som hon vill se gå igenom.

– Jag tycker det vore bra om marken överlämnades till Atrium-Ljungberg. Vi har inte kommit så långt att det ligger i pipelinen än, men det kommer det göra snart.

När du säger överlämna, skulle Atrium-Ljungberg få marken av staden?

– Det kanske inte skulle gå men vi vill i alla fall att de tar över skötseln av torget. Vet inte om Atrium-Ljungberg skulle vilja det, men kanske skulle de göra det mot en kostnad.

Så företaget skulle både få betalt av staden och hyrespengar från torghandlarna?

– Ja då hade stadgarna för torghandeln följts bättre. De i staden hinner inte med att hålla ordning där, säger Lisbeth Crabo-Ljungman (M).

Planen är att först driva det i Farsta stadsdelsnämnd och sedan ta det vidare till stadshuset.