Plattan ska bli tryggare – med New York-modell. Foto: Jill Eriksson

M vill få barnfamiljerna till Plattan

Färre unga män och fler barnfamiljer. Här är ett av Moderaternas knep som ska göra Plattan till en säkrare plats. – Det har varit en otrygg plats i decennier, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

  • Publicerad 07:00, 28 maj 2018

Moderaterna vill göra flera platser i Stockholm till så kallade BIDs (Business Improvement Districts) – platser där samarbete mellan staden och privata aktörer ska öka trivseln och tryggheten.

Modellen kommer från New York och uppstod på 70-talet som ett sätt att komma tillrätta med förslumningen av staden.

En av platserna i fokus är Plattan.

– Sergels torg är det tydligaste exemplet på ett torg där insatser behövs. Det har varit en otrygg plats i decennier, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Enligt Moderaterna ska arbetet inom varje BID ledas av en place manager, en platsansvarig. Där ska också finnas en street manager med koll på den fysiska miljön.

Anna König Jerlmyr (M). Foto: Pressbild.

Tryggheten ska mätas – genom att räkna folk

Och för den som missat partiernas tävling om vem som kan utlova mest trygghet: Enligt BID-modellen ska trygghetsmätningar göras så ofta som två gånger per dag på de aktuella platserna.

– Det ska vara en tydlig arbetsuppgift att mäta hur många människor som rör sig på platsen på förmiddag, eftermiddag och kvällar. Ser man till exempel att det är många män i en viss åldersgrupp kan man snabbt sätta in en aktivitet som attraherar barnfamiljer.

Moderaterna föreslår att BID-modellen införs på Sergels torg och Medborgarplatsen innanför tullarna, och på tio platser i ytterstaden