M vill begränsa torghandeln – utgör ”snubbelrisk”

Grönsakslådorna på Farsta torg utgör en snubbelrisk. Det anser Lisbeth Crabo-Ljungman (M) som vill se tuffare tag mot torghandeln. Men handlarna förstår inte vad hon pratar om. – Jag har jobbat med torghandel i 15 år och aldrig fått sådana klagomål, säger Ali Hussein Muhammed.

  • Publicerad 16:44, 22 okt 2018

Det är under en intervju om den lagliga graffitiväggen som Lisbeth Crabo-Ljungman säger att hon älskar Farsta torg och den grönsakshandeln som finns där – men att något måste göras.

– Det finns de som nästan snubblar på lådorna när de går där och både lådor och rester bara lämnas kvar när de stänger, säger Crabo-Ljungman, ordförande i Farstamoderaterna.

Exakt vad som ska göras och hur är dock inte färdigt.

– Men vi kommer se till att de riktlinjer och regler som finns kring torghandeln bättre upprätthålls.

Torghandeln i Farsta centrum. Foto: Anna Z Ek

Mångårig politisk prioritering

Frågan har varit på den borgerliga politiska dagordningen i årtionden. Den 3 december 1992 publicerade Dagens Nyheter artikeln ”Torghandel utan gränser” som inleds med orden ”Lokala politiker i Farsta vill begränsa torghandeln i centrum”.

Då var det politikerna Hardy Hedman (KD), Stig Åström (M) och Samuel Strandberg (L) som tröttnat på kvarlämnade plankor, lastpallar och allmän nedskräpning.

– Det måste bli ordning så att torghandlarna inte stör och breder ut sig mer än tillåtet, sade Stig Åström (M) då till DN.

Handlarna lika förvånade då som nu

Torghandlarna på Farsta torg förstod varken frågan eller kritiken den där decemberdagen för 26 år sedan. Lika lite förstår Ali Hussein Muhammed den idag.

Blomförsäljningen på Farsta torg. Foto: Anna Z Ek

– På vilket sätt nedskräpning? Vi jobbar med bra priser och färska varor så det blir såklart rester men jag har jobbat med torghandel i 15 år och aldrig fått sådana klagomål, säger Ali.

Enligt Lisbeth Crabo-Ljungman står era lådor så att folk snubblar över dem?

– Aldrig hört om någon som snubblar heller. Visst vi är på en allmän plats men varorna måste synas. Vi kan inte gömma dem, det är vårt levebröd.

Hårdare regler vore slutet för torghandlarna

Ali driver Fatma Frukt & Grönt och har stått på Farsta torg sedan 2014. De flesta håller stängt under de tre värsta vintermånaderna, men inte Ali. Han håller stängt en.

– Jag börjar klockan 04 och jobbar till 19-20 nästan varje dag. Så en månad med lite semester och vila behöver jag. Men alltid när vi stänger klagar folk ”ni måste öppna snart igen, det är så höga priser överallt”.

Ali Hussein Muhammed jobbar från 04.00 till 20.00 nästan varje dag och nästan året runt. Foto: Anna Z Ek

– Torghandeln har funnits längre än jag levt och vissa tycker det är bra medan andra vill att vi ska försvinna. Men det måste få finnas. Vi är många som lever av det och många som vill handla här.

Hur påverkas ni om det blir hårdare regler för rester och utrymme?

– Vi är ett aktiebolag som omsätter fem-sex miljoner och betalar mycket skatt och torghandeln ger många jobb. Men blir det fler och hårdare regler kommer det inte fungera. Då är det bättre att lägga ned istället.

Enligt Ali är torghandeln viktig för både handlarna och kunderna. Foto: Anna Z Ek