M uppmanar Haningeborna att protestera mot modulbostäderna

Moderaterna uppmanar genom flygblad Haningeborna att protestera mot de 400 modulbostäder kommunledningen vill uppföra för nyanlända 2017. ”Det finns säkert de som kallar flygbladen för uppvigling”, säger Sven Gustafsson, informationsansvarig på Haningemoderaterna.

  • Publicerad 15:04, 16 nov 2016

Moderaterna i Haninge uppmanar Haningeborna att protestera mot de 400 modulbostäder som ska uppföras för nyanlända i Haninge nästa år. Man har delat ut flygblad i de tio områden där modulbostäderna planeras, för de 359 nyanlända med uppehållstillstånd som Haninge anvisats 2017.

Det formella beslutet om boendeplanen ska tas 5 december i fullmäktige.

Haningemoderaterna säger nej till både anvisningstalen och modulbostäderna. I stället uppmanar man, likt moderatledda kommunerna Ekerö och Täby, att gå emot anvisningslagen och vägra fler nyanlända tills vidare. M har också skrivit till kommunstyrelsen och krävt att Haninge säger nej till Migrationsverket.

Läs mer: Haninge tvingas bygga 400 modulbostäder – kraftig ökning av nyanlända 2017

Retoriken på flygbladen är hård.

”Haningemoderaterna anser att kommunen ska stoppa mottagningen nu”, och ”Haningemoderaterna kommer att rösta emot alla boenden men vi tror att vi kommer att förlora omröstningen. Därför är det viktigt att så många invånare som möjligt protesterar mot planerna”, skriver man bland annat.

Läs mer: Wasberg (S) efter stoppade boendet för ensamkommande: ”Vi måste vara öppna i dialogen”

Sven Gustafsson (M), informationsansvarig för Haningemoderaterna och andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Haninge, säger:

– Vi är inte emot några flyktingar utan precis som alla andra kommuner tar vi ansvaret vi kan. Det vi ställer oss emot är en bostadsutveckling med tillfälliga boendebaracker. Det är inte en eller två bostäder, det är 368 bostäder bara i inledningsskedet. Och efter 2018 vet vi inte, säger han.
– Det handlar om att slussa flyktingar från Migrationsverkets tillfälliga boenden till kommunalt tillfälligt boende. Det är ologiskt, och vi vill informera invånarna om vad som är på gång. De kommer inte få någon särskild information annars.

Läs mer: Flyktingprotesterna lamslår Haninge kommun – moderatpolitiker tjänade på protesterna

Du säger informerar, men ni uppmanar ju till protester mot ett förslag som Haninges fullmäktige har majoritet för?
– Ja, vi uppmanar folk att protestera för vi vet ju att vi inte kommer få igenom ett nej i fullmäktige. Vi tror att invånarna kanske inte har samma uppfattning som fullmäktige.

I förlängningen kan man ju säga att ni uppmanar Haningebor till att säga nej till anvisningslagen?
– Jag kan hålla med dig, men jag ser inga problem med det. Det finns ett kommunalt självstyre, och det måste finnas möjlighet till förhandling mellan regering, Migrationsverket och kommunen.

Haningemoderaterna drog igång kampanjen i fredags, säger Sven Gustafsson.
– Om vårt syfte var att informera invånarna så har vi lyckats. Vi får 100-tals samtal om dagen från folk. Det de är mest förbannade på är att de rödgröna inte informerar tillräckligt mycket, utan bara driver igenom besluten. Det blev ju folkstorm kring Vendelsömalmsboendet av samma skäl.

Bidrar inte era flygblad till samma stämning som vid Vendelsömalsboendet? Är detta sättet att föra er politik på?
– Det finns säkert de som kallar flygbladen för uppvigling. Jag kallar det för att vi uppmanar folk att använda sina demokratiska rättigheter. All politik går att påverka. Om kommunledningen åtminstone informerat de närmast berörda innan beslut, eller haft dialog, så uppstår inte upprorsstämning.

M är också emot kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasbergs (S) förfrågan till allmännyttiga Haninge bostäder om möjligheten att bolaget under en begränsad till, ”förslagsvis fram till våren 2018”, inför tillfälliga förmedlingsregler som gör att en skälig del av allmännyttans lediga lägenheter går till nyanlända. Detta framgår på Haningemoderaternas hemsida.

Läs mer: Boendet för ensamkommande på Vendelsömalm kan stoppas efter hoten

Ekerö, Täby och flera andra moderatstyrda kommuner har redan klargjort att man inför inflyttningsstopp för nyanlända och att man nu bryter mot anvisningslagen.

På riksplanet stödjer moderaterna anvisningslagen, som bygger på migrationsöverenskommelsen med regeringen, men Elisabeth Svantesson, moderaternas talesperson i migrationsfrågor, sade på tisdagen till Sveriges Radio att hon också förstår kommunerna som bryter mot lagen.

– Jag förutsätter att alla kommuner gör allt de kan, men regeringen måste också lyssna på de här kommunerna som säger att det inte går, sade hon till SR.

Etableringsminister Ylva Johansson (S) var kritisk mot Svantessons uttalande på tisdagen.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt med en ledande företrädare för den lagstiftande församlingen som har förståelse för att man inte följer lagar, sade ministern till SR.