Stina Lundgren (M). "Vuxna ska inte vara på fritidsgårdar", säger M:s nya gruppledare. Foto: C.britos

M: "Ungdomens hus i Fittja drar till sig fel klientel"

Botkyrkas politiska opposition, framförallt Moderaterna, har länge varit kritiska till Ungdomens hus. – Vi vill inte ha sådana samlingsplatser för unga vuxna. Det lockar till sig fel klientel, säger Stina Lundgren (M), partiets nya gruppledare.

  • Publicerad 16:59, 16 feb 2018

Kommunledningen i Botkyrka vill nu göra ett "omtag" med verksamheten för unga vuxna, bland annat på Ungdomens hus i Fittja. Det är för mycket häng, för mycket fritidsgård för vuxna och för lite fokus på att få jobb, tycker socialdemokraterna.

Moderaterna tar detta som ett bevis på att man har haft rätt i sin kritik.

– Vi har länge varnat för att man gjort fel grejer och att platserna uppfattas som otrygga. Vi vill inte att kommunen ska bedriva fritidsverksamhet för personer över 19 år, säger Stina Lundgren (M).

Varför då?

– Polisen och även ungdomar bekräftar bilden: när man har fritidsgårdar för unga vuxna lockar det till sig fel klientel och det sker rekrytering till kriminalitet. Det gäller speciellt i Fittja, säger Stina Lundgren.

Uppfattningen att Ungdomens hus har koppling till organiserad kriminalitet avfärdades i en utvärdering 2011 som en "bisarr idé".

– Vi finns i ett område där det är mycket oro och vi kan inte hålla det utanför dörrarna. Men vi har alltid försökt göra det obekvämt för dem som håller på med skit. Vi har samma uppfattning som polisen, säger Ulla Pålsson, enhetschef på Ungdomens hus.

Moderaterna står ändå fast vid sin linje.

– Vi anser iallafall att fritidsverksamheten ska vara till för de yngre, säger Stina Lundgren.

Vad ska de unga vuxna göra då, de som fastnat i centrum?

– De måste förstå att de har ett eget ansvar för att de ska lyckas i livet. De kan inte få allting serverat på ett fat. Det finns bra verksamhet inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningen som de kan vända sig till.

Vore det inte bra att ha sådan verksamhet i Ungdomens hus?

– Om folk inte vill åka till Tumba där verksamheten finns, då tar de verkligen inte ansvar för sina liv, säger Stina Lundgren (M).