Fredrik Kjos (M) väljer att inte räkna med Vänsterpartiets fyra mandat då han analyserar mandatläget efter valet. Foto: Mostphotos / Emilia Öije Bergqvist

M-toppens utspel: Räknar bort V:s fyra mandat

Fredrik Kjos (M) väljer nu att tolka det mycket jämna mandatläget till kommunfullmäktige i Upplands-Bro på ett eget sätt, han räknar bort V:s fyra mandat. Till Mitt i säger han att mandatfördelningen enligt honom är sjutton till Alliansen och tretton till de rödgröna partier som tidigare varit med och styrt kommunen.

  • Publicerad 13:54, 19 sep 2022

Det har alltid varit en sossekommun, nu bryter vi den trenden

En vecka har gått sedan Sverige gick till val. Då Upplands-Broborna hade sagt sitt om vem de vill ska styra kommunen är läget i fullmäktige jämnt – väldigt jämnt.

Mandatfördelningen till kommunfullmäktige i Upplands-Bro är sjutton till Allianspartierna M, L, C och KD och sjutton till de rödgröna partierna: S, V och MP.

SD har sju mandat precis som efter valet 2018.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) säger till Mitt i att hans tolkning av det jämna läget är att Allianspartierna har sjutton mandat men att den rödgröna sidan har tretton mandat.

Kjos menar att han räknar med de partier som tidigare varit med och styrt Upplands-Bro, det vill säga S och MP, och inte Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet har väl aldrig tidigare regerat och mig veterligen vill ingen ha med dem. I min värld har Alliansen sjutton mandat och den rödgröna sidan tretton mandat.

Fredrik Kjos förde även fram sin tolkning av läget i P4 Stockholm under fredagen. Där tydliggjorde han samtidigt vad han sagt till Mitt i redan dagen efter valet: att Alliansen avser att fortsätta styra kommunen under den kommande mandatperioden.

Kjos är glad att Alliansen får fortsatt förtroende

SR refererar till Mitt i:s rapportering om det jämna läget mellan blocken och ber Fredrik Kjos kommentera detta.

SD förlorar mandat till V i Upplands-Bro

– Visst är demokrati fantastiskt. Och någonstans så kan man räkna på massor av olika sätt. I min värld så har Alliansen fått sjutton mandat och de rödgröna som tidigare suttit vid styret fått tretton mandat, säger han till Sveriges radio.

Fredrik Kjos får även chansen att utveckla hur säker han är på att Upplands-Bro kommer att vara fortsatt alliansstyrt de kommande fyra åren.

S sträcker ut en hand: "Vi är öppna för samarbete"

– Det finns ingenting som någonsin är spikat eller gjutet på fullt allvar, men jag är helt säker på att vi kommer att fortsätta som allians, jag är helt trygg i det.

Enligt Kjos är ett fortsatt alliansstyre någonting som Upplands-Bro behöver.

– Vi har aldrig haft alliansstyre två mandatperioder i rad tidigare, det blir första gången i den här kommunens historia. Det har alltid varit en sossekommun, nu bryter vi den trenden och det känns otroligt hoppfullt för Upplands-Bro, säger Fredrik Kjos till radion.

Vänsterpartiets kommentar: "Det är sjukt"

Gruppledaren för Vänsterpartiet Erik Karlsson låter förvånad då Mitt i ber honom kommentera hur han uppfattar Kjos utspel kring mandatsiffrorna.

– Det är sjukt, det är vi i oppositionen som bestämmer det, inte han, säger Erik Karlsson (V).

Camilla Janson (S) återupprepar det hon tidigare sagt, att hennes parti är redo att samtala om samarbete med samtliga partier förutom SD.

– Vi har åtta partier i kommunfullmäktige även nästa mandatperiod. Socialdemokraterna är öppna för samtal om samarbete för ett stabilt styre med sju av dessa. Det vill säga alla utom Sverigedemokraterna.

– Moderaterna kan ha en annan logik, men det finns såklart fler än Moderaternas sätt att tänka och agera, säger Camilla Janson.

Valresultat och mandatfördelning

Valresultat och mandatfördelning till kommunfullmäktige då samtliga valdistrikt är räknade.

Valresultat:

S – 28,4% (+2)

M – 25,8% (+0,5)

SD – 17,6% (+0,6)

V – 8,2% (+1,7)

KD – 5,8% (-0,8)

L – 5,4% (-3,8)

C – 5,1% (+0,2)

MP – 2,6% (-0,9)

Preliminär mandatfördelning:

V – 4 (+1)

S – 12 (+1)

MP – 1 (+/- 0)

C – 2 (+/- 0)

L – 2 (-2)

KD – 2 (-1)

M – 11 (+1)

SD – 7 (+/- 0)

Inom parentes är valresultatet och mandatfördelningen vid valet 2018.

Visa merVisa mindre

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28

Tyck till om detaljplanen för Centrala Bro

Promenera i framtiden – säg din mening Som en del av utvecklingen av centrala Bro vill kommunen åter igen samla in Brobornas tankar, inför en kommande detaljplan. Den här gången sker det i formen av en tipspromenad – utan några rätt eller...måndag 3/10 11:06