M-toppens företag tvingas i konkurs

En av Haninges tyngsta politiker, gymentreprenören Michael Fridebäck (M), har åter drabbats av konkursbeslut mot ett bolag. Bolaget som drivit gym på I form Friskvårdscenter Haninge har närmare en miljon i skatteskulder.

  • Publicerad 14:50, 31 aug 2015

Michael Fridebäck var kultur- och fritidsordförande den gångna mandatperioden och är känd som en av Haninges mest färgstarka och populära politiker inom den lokala idrottsrörelsen.

I dag är han en av M:s tre namn i kommunstyrelsen. Vid sidan om politiken är han ställföreträdare i bolaget IFFC Haninge AB som driver gymverksamheten i storgymmet I form Friskvårdscenter Haninge i Handen.

Samtidigt har han i flera år dragits med miljonskulder. Enligt Kronofogden har han i dag en privat skuld på över 2,5 miljoner kronor.

IFFC Haninge AB hade i juni skatteskulder på 825 484 kronor. Både tingsrätten och nu senast hovrätten har beslutat om bolagskonkurs.

Enligt bolaget tappade man intäkter i miljonklassen efter felaktiga byggarbeten samt det tillfälliga byggstopp kommunen gav hösten 2013. Att det sedan lett fram till konkursbeslut menar Michael Fridebäck helt beror på andras slarv och dåliga råd.

Hur tror du allmänhetens förtroende för dig påverkas av dina och ditt bolags skatteskulder?

– Jag ser inga problem med det som skett eller min roll som politiker. Nu vill jag bara bli av med alla bolagen som jag stått på. Jag betalar sedan tidigare av privat på mina skatteskulder varje månad och lever på existensminimum, fortsätter han.

Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M) ­säger att förtroendet för Michael Fridebäck som politiker är orubbat.

– Som politiker handhar du inte pengarna själv, utan följer upp att ekonomin sköts som det ska. Och där har Fridebäck skött sitt uppdrag alldeles utmärkt.

Bolaget vill alltså ansöka om företagsrekonstruktion, och enligt Michael Fridebäck tänker man överklaga konkursen till nästa instans. Michael Fridebäck planerar samtidigt att sälja sin andel i bolaget på 50 procent.

Gymverksamheten på I form Friskvårdscenter Haninge är i dag lönsam, enligt honom, och han menar att verksamheten troligtvis fortsätter precis som vanligt.

– Hyresvärden tar över verksamheten som vårt före­tag varit involverat i, ­säger han.

Fakta

Har privata miljonskulder

Michael Fridebäck har tidigare varit involverad i konkurser och mångmiljonskulder kopplade till sin gymverksamhet.

Han dömdes bland annat 2012 som personligt ansvarig för skatteskulderna i sitt gamla gymbolag PHG Sweden, på 2,8 miljoner kronor. Bolaget drev gymanläggningar på olika håll i länet under 2000-talet och började 2007 att gå med förlust.

Källa: Skatteverket

Visa merVisa mindre