Foto: Skärmdump/Pressbild

M-toppen välkomnar debatt efter FB-inlägg

Ett Facebook-inlägg publicerat av Leif Gripestam (M) har väckt stor uppmärksamhet och starka känslor. Nu berättar Gripestam om sina tankar kring inlägget.

  • Publicerad 10:39, 12 feb 2018

I fredags demonstrerade nyanlända utanför Täby kommunhus. I samband med det skrev Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, ett inlägg om demonstrationen.

Foto: skärmdump

Inlägget har delats närmare 500 gånger och fått över 1000 kommentarer. Tonen i kommentarsfältet är i många fall främlingsfientlig:

"Förpassa dem till närmaste gräns. De har inget i Sverige att göra".

"Dessa människor behöver uppfostras enligt svensk lag".

"Sluta dalta, kör dem till gränsen".

Leif Gripestam berättar om varför han skrev inlägget:

– Att jag skrev inlägget beror på att de valde att demonstrera. Jag tycker att det gått väldigt kort tid från att många flyttat in på K30 (tidigare Täby Park hotell).

– Jag tycker att vi jobbar kontinuerligt på att förbättra situationen för de här personerna hela tiden. Vi har ordnat bostad, sfi, förskolor, allting så står de och demonstrerar och kallar oss rasister för att de inte fått allt de förväntar sig. Det är ganska tråkigt.

Hade du förväntat dig så stor respons?

– Nej, det förvånar mig lite. Det blev väldigt viralt.

Vad tycker du själv om tonen i kommentarsfältet?

– Det finns en hel del väldigt tråkiga kommentarer. Men det går inte att rensa bland 1000 kommentarer. Ärligt talat föredrar jag en fri debatt istället för att strypa debatten som en del förordar. Det pågår en debatt om det också i tråden.

Tycker du inte att du som inflytelserik person spär på den här typen av åsikter?

– Det är väl så det är, de kallar oss rasister. Och det tycker jag är rimligt att ifrågasätta. Vår ambition är att hjälpa människor hela vägen, och det gör vi också.

– Vi har haft möte med representanter för de som bor på K30 och Stay long. Även då framfördes en del tråkiga åsikter.

Som vad?

– Jag anser att vår personal är väldigt professionella, de behandlar alla lika. När de här personerna då kastar ur sig att de inte behandlar alla lika så stämmer inte det. Jag tycker att det är tråkigt att de har den här attityden.

Det är väldigt starka åsikter som uttrycks i kommentarsfältet, tänkte du aldrig innan att det kunde bidra till den här typen av kommentarer?

– Som sagt var, jag tänker inte vara den som stryper debatten. Ett av problemen vi haft de sista sex, sju åren är att samhällsklimatet är att man ska strypa debatten, och det har visat sig vara en misslyckad strategi. Däremot svarar jag på massa inlägg.