Oseriös. Baker (M) tycker att M-motionen ger en felaktig bild av läget i särskilt utsatta områden. Foto: Arkivbild/Mostphotos

M-toppen sågar kravet på militär i förorter

"Ett oseriöst förslag som för tankarna till diktaturstater".M-motionen att sätta in militär mot kriminella gäng i förorten får nu hård kritik från Jimmy Baker, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka. – Det låter ju som att det är vilda västern här.

  • Publicerad 15:35, 19 okt 2017

Jag gillar militären, men det är en sak om de letar efter personal från främmande makt. En helt annan ifall de knallar runt i våra bostadsområden.

Igår berättade BotkyrkaDirekt om motionen där tjugo moderata riksdagsledamöter föreslår att polisen i särskilt utsatta områden ska få hjälp av militären. Nu får förslaget skarp kritik från partikollegan Jimmy Baker (M), gruppledare i Botkyrka.

– Jag blev rätt paff när jag såg det här. Det är inte seriöst. Man får en känsla av att det är rena vilda västern här och att folk springer omkring och skjuter varandra. Jag kör faktiskt förbi Fittja nu, jag ser ingen som springer omkring med MP5:or om man säger så.

Militär är ingen lösning

Han ställer sig "inte alls" bakom motionen men tror att den är lagd med goda avsikter och en frustration över att antalet utsatta områden i landet har blivit fler i polisens senaste rapport.

Men att militären går in tills polisen blivit fler är inte lösningen, menar Jimmy Baker (M).

– Visst, det kommer ta tid att få in nya poliser, men det finns en massa saker man kan göra på kort sikt istället för att sätta in militär.

Som exempel nämner han att minskad administrativ börda för poliser och att låta sportklubbar ta in privata vaktbolag till sina evenemang istället för att hundratals poliser kommenderas dit.

Inte som i Latinamerika

Den bild av områdena som målas upp i motionen är överdriven och felaktig, menar han.

– Vi har absolut allvarliga problem med omfattande kriminalitet i våra förorter, med illegala vapen och många skottlossningar. Men militären sätter man in där knarkkarteller har grepp om hela byar, som i vissa länder i Latinamerika, det läget har vi inte i Sverige.

Fördubblad polisstyrka på två år

I Botkyrka har hela norra Botkyrka utsetts till ett särskilt utsatt område av polisen. De senaste två åren har antalet poliser i kommunen mer än fördubblats och idag är de 150 polisanställda på polisstationen i Tumba.

Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef i Botkyrka, menar att polisen klarar situationen i Botkyrka.

– Vi fortsätter rekrytera och blir fler och fler för varje dag och vi samarbetar med andra myndigheter mot den organiserade brottsligheten här. Vi har lyckats lagföra flera tunga kriminella. Jag kan inte se att vi har något behov av militär förstärkning varken nu eller framåt, säger han.

Men att få bort de kriminella gängen tar tid, menar han.

– Ett område har allvarliga problem för att bli ett särskilt utsatt område, det räcker inte att man ställer en polis på ett torg ett tag, det här har växt fram under lång tid och kräver långsiktigt arbete för att lösa, säger Erik Åkerlund.

"Obehagligt"

Att militären skulle patrullera gatorna i Botkyrka skulle kännas obehagligt, tycker Jimmy Baker (M).

– Jag gillar militären, men det är en sak om de letar efter personal från främmande makt - en helt annan ifall de knallar runt i våra bostadsområden för att hålla våra egna medborgare i ”schack” som man gjorde i de forna östblocket. Det skulle kännas rätt olustigt.

Partikollegorna får gärna komma och besöka Botkyrka.

– Absolut! Det kommer ofta kollegor hit för att hälsa på företag, platser och den lokala polisen. Just de här är hjärtligt välkomna såklart.