Nej. Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Danderyd, kommer inte gå till val på att förbjuda glassbilen i Danderyd. Foto: Danderyds kommun / Eva Tonström

M-toppen i Danderyd försvarar glassbilen

Ett förbud mot glassbilen, det var vad Danderydsbon Hans Iwan ville se. När Danderyds Nyheter pratar med politikertoppen menar han att det kan bli svårt att genomföra.

  • Publicerad 11:10, 9 maj 2018

I måndags intervjuade vi Danderydsbon Hans Iwan Bratt som gick till hård kritik mot glassbilens melodislinga och vill att glassbilen helt ska förbjudas. Danderyds Nyheter har nu pratat med Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Danderyd, för att höra om möjligheten till ett lokalt förbud.

– Oj, det var en bra fråga. Grunden måste i så fall vara att det är ett högt ljud från signalen, men jag tror att det skulle vara väldigt svårt, säger han och fortsätter:

– Det enda sättet vi kan styra det som myndighetsutövare är att det skulle finnas någon olägenhet eller bryta mot vår lokala ordningsstadga och då skulle det vara på grund av en form av buller. Men jag tror det finns annan verksamhet i vår kommun som är mer störande än just ljudet från glassbilen.

Vad har du själv för koppling till glassbilen?

– Jag tycker glassbilen är ett ganska trevligt inslag och min uppfattning är att det är uppskattat i hela Sverige och även här i Danderyd. Jag har aldrig hört talas om att någon skulle uppfattat det som störande.

Så det är ingen fråga som ni kommer ta upp till valet i höst?

– Jag kommer inte driva på att glassbilen ska försvinna, jag värnar om det fria företagandet i Sverige och Danderyd.

Kraftiga reaktioner

När vi lade ut artikeln på Facebook så har reaktionerna varit många, både från folk som håller med och som sätter sig emot.

"Han har helt rätt! Varför ska Hemglass ha monopol på att få skrika ut sitt budskap när de kommer?", kommenterar läsaren Bea.

"Stör inte mig ett dugg, blir bara glatt påmind att glasstarmen behöver påfyllning , skulle gärna se och återuppleva Fiskbilen igen", skriver Kenneth.

"Då har man inte många bekymmer här i livet om glassbilen retar gallfeber på en.....", skriver Elisabeth.

"Känner att detta kan bli en avgörande fråga i valet.... ", kommenterar Emma.